Az Év Fagylaltja: idén ez az íz lett az első

Ismét megválasztották az Év Fagylaltját, mutatjuk, melyik íz lett a befutó.

2025. május 26., 11:44

Szerző:

Megrendezték az Év Fagylaltja verseny döntőjét Hajdúszoboszlón, és május 24-én kiderült, hogy melyik íz lett a befutó. Az egész napos rendezvény alatt nagyjából 130 ízt próbálhattak ki az érdeklődők, köztük voltak a korábbi évek győztesei is, olvasható a sokszinuvidek.hu cikkében.

Ez lett az Év Fagylaltja 2025-ben

Rekordszámú nevezés, különleges ízek és emlékezetes pillanatok jellemezték a 2025-ös Év Fagylaltja versenyt, amelyet május 24-én rendeztek meg a hajdúszoboszlói Szent István parkban. Az idei verseny mottója – „100 év – 100 fagylalt” – nemcsak a Hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának centenáriumára utalt, hanem a résztvevők példátlanul magas számára is: több mint 100 fagylaltkülönlegesség indult a megmérettetésen.

A legnagyobb elismerést idén Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó mestercukrásza nyerte el Dörgicsei Mandulás fantázianevű fagylaltjával, amely elnyerte az Aranyérmet és a Vándorkupát is az "A" (kézműves) kategóriában. A különleges ízvilágú fagylalt a balatoni régió mandulás hagyományaira épül.

A kategória további díjazottjai:

  • Ezüstérem: CAMELIA – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
  • Bronzérem: BRÜSZKE – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen

A rendezvény különleges eseménye volt a „Pávai kedvence” kategória, amelyet Dr. Pávai Vajna Ferenc, a hajdúszoboszlói gyógyvíz felfedezője emlékére hirdettek meg. A versenyzők almás pite ihlette fagylaltokkal nevezhettek.

  • Aranyérem: TÜNDÉRPITE – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó
  • Ezüstérem: SZÁZÉVES ALMA – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Bronzérem: MESE ALMÁS – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő

A „M” – azaz mentes – kategóriában is izgalmas ízek versenyeztek, ahol a fagylaltok glutén-, cukor-, laktóz- és tejfehérjementesek voltak

  • Aranyérem: SÓS PISZTÁCIA SORBET FEKETERIBIZLIS ÁFONYÁVAL – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Ezüstérem: BOGYÓS JAZZ – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa
  • Bronzérem: RIO – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

A verseny ismét fesztiválhangulatban zajlott, több mint 130 féle fagylalt közül válogathattak a látogatók. A fagylaltokat a helyszínen, élőben készítették a versenyzők, speciális fagyasztólaborokban, a közönség szeme láttára. A látogatók 500 Ft-os kóstolójeggyel ízlelhették meg a versenyfagylaltokat, köztük a korábbi évek díjnyertes különlegességeit is – emlékeztetve, hogy a 2024-es Év Fagylaltja a Tökmag Sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel volt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)