Fagyiban majdnem világelsők vagyunk, nézzék meg, hogyan

Csak Ausztria előz meg minket.

2024. augusztus 10., 14:28

Szerző:

Tavaly az Európai Unióban 3,2 milliárd liter fagylaltot állítottak elő, ami 1,4 százalékkal kevesebb volt az előző évhez képest – közölte az Eurostat.

Az adatok szerint 2023-ban Németország volt az unió legnagyobb fagylaltgyártója, 612 millió literrel, őt követte Franciaország 568 millió literrel, majd Olaszország 527 millió literrel. Fontos azonban megjegyezni, hogy tíz uniós ország, köztük Magyarország adatai nem álltak teljes mértékben rendelkezésre, ami némileg torzíthatja az összképet.

Az Eurostat jelentése szerint Németország nemcsak a legnagyobb termelő volt, hanem itt készítették a legolcsóbb fagylaltot is, literenként 1,8 eurós átlagárral. Litvániában 1,9 euró, Csehországban 2 euró, míg Svédországban 2,1 euró volt a literenkénti átlagár.

A legdrágább fagylaltot Ausztriában gyártották, ahol az átlagár 7,7 euró volt literenként. Magyarországon a literenkénti átlagár 4,8 euró, míg Görögországban 3,7 euró volt.

2023-ban az uniós országok összesen 261 millió kiló fagylaltot exportáltak az EU-n kívüli országokba, összesen 1,04 milliárd euró értékben, míg 56 millió kiló fagylaltot importáltak 217 millió euró értékben. Az exportált fagylalt egységára mintegy 3 százalékkal magasabb volt, mint az importé. A kivitel mennyisége 5 százalékkal nőtt, míg a behozatal 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

(Kép forrása: Freepik)

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.