Sötét téli éjszakák jönnek a közvilágítás brutális drágulása miatt

A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szerint a közvilágítás brutális drágulása miatt sötétebbek lehetnek a városaink télen.

2022. szeptember 6., 14:54

Szerző:

Az elmúlt időszakban a közvilágítás brutális drágulása miatt több város, többek között Eger és Siófok is komoly megszorításokon és költségátcsoportosításon gondolkozik. A közintézmények bezárásán és a hivatalok összevonásán túl központi probléma lett a közvilágítás költségeinek drasztikus megemelkedése. 168.hu telefonon kereste meg Mizser Attilát, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát. 

Mit gonodlnak a Polaris Csillagvizsgálóban és a Magyar Csillagászati Egyesületben az energiafogyasztás költségeinek várható megemelkedéséhez?

Senki nem örül, hogy így megemelkednek az árak. Vannak megszorítási terveink az elkövetkező időszakra, de ha a rendelkezésre álló információk alapján extrapolálom az eseményeket, akkor egyértelműen látszik, hogy nagyon kemény télre számíthatunk. Az egyik szemünk sír... és a másik is.

Milyen hatással lehet az áramfogyasztási szokások megváltozása a fényszennyezettségre a nagyobb és kisebb városokban?

Az árak ilyen mértékű megemelése esetén arra lehet számítani, hogy korlátozni fogják az éjszakai megvilágítás időszakát és mértékét. A megvilágítás a legfontosabb területre koncentrálódik, és az olyan helyeken, ahol a világítás felesleges, vagyis nem nagy forgalmat lebonyolító csomópont, vagy nem tapasztalható azon a területen számottevő emberi tevékenység, lekapcsolják vagy korlátozzák, esetleg más, gazdaságosabb izzókat alkalmaznak. 200 évvel ezelőtt, amikor még nem létezett közvilágítás, az emberek éjszaka otthon maradtak, vagy lámpahordozó embert fogadtak. Mikor Budapesten bevezették a világítást, egy ideig a holdfényes éjszakákon nem használták, hiszen akkori megítélés szerint megfelelőek voltak a látási viszonyok. Ma már ez elképzelhetetlennek látszik, a legfényesebb telihold sem tudja ugyanazt nyújtani, mint amit mi megszoktunk. Mi örülnénk annak, ha sikerülne kihasználni az ilyen természetes adottságokat, mint a Hold és a csillagok fénye. 

Ha csökken a fényszennyezettség, akkor annak lehetnek-e pozitív hatásai?

A lakott területeken nagyobb részleteséggel bontakozhat ki előttünk a csillagos ég látványa. Azok, akik függöny vagy redőny nélküli szobában alszanak, azoknak nyugodtabb lehet az álmuk, hiszen az emberi faj létezése óta hozzászokott a fény és a sötétség váltakozásához, és a legjobban teljes sötétségben lehet aludni. Az is előfordulhat, hogy a városi csillagvizsgálókból is jobban megmutathatjuk majd a csillagos égbolt látványosságait. A Polaris Csillagvizsgálóban egyelőre nem tapasztalható változás a fényszennyezettség mértékében, de például van a szomszédságunkban egy teniszpálya, ami a téli időszakban sátorral fedve üzemel, és a rövid nappalok miatt általában nagy területet világítanak be az esti órákban. Azt hallottam, hogy ők is felbecsülték az ezzel járó költségeket, és a téli üzemelés megszüntetésén gondolkodnak. Mondhatnám, hogy ez a Csillagvizsgáló számára ez akár még jó is lehet, de az a helyzet, hogy ezek az árak senkinek sem kedveznek.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

 

   

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.