Négy óriási autóipari cég is kacsingat Magyarország felé

A kormány kiemelten küzd azért, hogy Magyarország elektromos autóipara az Európa elitbe jusson, így jelenleg négy óriásvállalat is szóbahozták hazánkat.

2022. június 18., 21:18

Szerző:

Négy autóipar-óriás is építene gyárat hazánkban, de hivatalos megerősítés egyik beruházásról sincsen – írta a Portfolio. A négy óriás a Volkswagen (VW), a Volvo, a CATL és a NIO lenne.

A jelek szerint Debrecen lehet az akkumulátorpiac legnagyobbjának, a kínai CATL-nek új otthona. Május elején egy dél-koreai üzleti híroldal, a Bloter.net számolt be egy lehetséges projektről, amelyben a cég nemzetközi terjeszkedésének részeként egy 200 hektáros területet vásárolnak meg Magyarországon. A portál információ szerint a CATL LinkedIn-en adott fel egy álláshirdetést, amelyben Debrecen volt a munkavégzés helye.

Az Európában még annyira nem ismert, de annál nagyobb elektromos-autó cég, a NIO is szemezget Magyarországgal. Ők az akkumulátorcserélő állomásait és töltőoszlopait készítené hazánkban.

A VW Kelet-Európába terjeszkedne egy akkumlátorgyárral, így Magyarország Csehország, Lengyelország és Szlovákia is a kiszemelt országok között szerepel. 

A már kínai Geely tulajdonában levő Volvo is tervez egy új, európai gyárat, aminek lehetséges helyszínei között hazánk is szerepel.

(Kiemelt kép: Volkswagen ID. Buzz a Hannover-i gyárban. Fotó: Ole Spata / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.