Átalakítják Nagy Márton minisztériumát, Varga Mihály nem fél használni a vétójogát

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átnevezik, helyébe a Nemzetgazdasági Minisztérium lép.  A minisztérium új elnevezése arra utalhat, hogy a gazdaságfejlesztési minisztert Orbán Viktor még több felelősséggel ruházza fel, és a továbbiakban még meghatározóbb szerepe lehet. A tárcát továbbra is Nagy Márton vezeti. Varga mihály azt ígéri: élni fog a vétójogával ha azt látja, hogy veszélybe kerültek az államadóssággal vagy a költségvetési hiánnyal kapcsolatos célkitűzések. 

2023. december 7., 18:46

Szerző:

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor még november derekán nyújtotta be az Országgyűlés elé a T/6063. törvényjavaslatot, melynek értelmében januártól Magyarország minisztériumainak felsorolása kiegészül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal. Az új tárca a Miniszterelnökség szervezetéből történő kiválással jön létre. Az Index információi szerint a kormányzati politikusok még csütörtökön a törvényjavaslattal kapcsolatban egy módosítót nyújtanak be a Törvényalkotási Bizottság felé.

A miniszterelnök arról döntött, hogy december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések. Vezetője Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lesz, akit ügydöntő jogkörrel ruháznak fel. A hivatalos értesítő több mint 60 főbb területet nevesít.

Korábban a Növekedési és Versenyképességi Kabinetet Nagy Márton, míg a Gazdasági Kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszter vezette. Ez december 7-től megváltozik, csak a Gazdasági Kabinet lesz, amit a gazdaságfejlesztési miniszter vezet. Viszont új kormányzati döntéshozó fórum is alakul a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, aminek vétójoga lesz költségvetési kérdésekben.

„A játékosokat nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, vagy a védő, vagy éppen a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is, van egy kormányfő, a miniszterelnök határozza meg a kereteket” – válaszolta Varga Mihály az atv.hu kérdésére, hogy presztizsveszteség-e a számára, hogy már nem ő lesz a Gazdasági Kabinet élén, hanem Nagy Márton.

Varga szerint a gazdaság nehéz időszakon megy keresztül, szűkösebbek a források, ezeket hatékonyabban kell elosztani, ezért az a legfontosabb, hogy az államháztartási hiány és az adósság csökkenjen. Amíg ez a kiemet cél, és a miniszterelnök számít a munkájára, addig ezt végezni fogja – jelentette ki. Mint hozzátette: élni fog a vétójoggal a költségvetési munkacsoport élén, ha azt látja, hogy veszélybe kerültek az államadóssággal vagy a költségvetési hiánnyal kapcsolatos célkitűzések. 

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen soron következő nyári kabinetvezetői értekezletét tartja a kormány Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével (b3) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 16-án. A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (háttal, j2) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (háttal, j). Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)