Átadták a Világ Igaza kitüntetést

A Holokauszt túlélői ezzel a díjjal jutalmazzák a második világháború során zsidó életeket mentő hősöket.

2021. október 14., 18:30

Szerző:

Idén újra átadták a Világ Igaza kitüntetést, melyet azoknak ítélik oda, akik zsidó életeket mentettek meg a második világháború idején. A Belügyminisztériumban megrendezett csütörtöki megemlékezésen Pintér Sándor belügyminiszter és Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam nagykövete adta át az elismerést Nagy Sándor és felesége leszármazottjának. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a Knesszet 1953-as törvénye alapján díjazza a vészkorszak idején hősiesen viselkedő személyeket.

Az izraeli nagykövet beszédében elmondta, hasonlóan az előző évi megemlékezésekhez, egyszerre érez bánatot és elégedettséget. Bánatot a zsidók megmagyarázhatatlan tömeges meggyilkolása miatt, de elégedettséget a Világ Igazainak bátorsága és hősiessége miatt. A politikus a néhai Elie Wiesel szavaival élve úgy fogalmazott: „Az áldozatoknak leginkább nem az elnyomó kegyetlensége fájt, hanem a szemlélő hallgatása”. Yacov Hadas-Handelsman szerint az 1963-ban alapított Világ Igaza elismerés célja, hogy tiszteletet tanúsítsanak azok felé, akik saját és családjuk túlélését kockáztatták azért, hogy menekülést biztosítsanak az általuk bújtatott zsidóknak. 

Az idei díjazott a néhai Nagy Sándor és felesége, Bergován Mária volt, akik nevében leszármazottjuk, Nagy Sándor vette át az elismerést.

Az ünnepségen a kimenekítés részleteit is elmesélték a közönségnek. Eszerint Nagy Sándor nyugalmazott honvédelmi tisztként kötött barátságot a zsidó származású Jellinek Mihállyal, ezt követően 1944 nyarán a Jellinek családot csillagos házba vitték. A családfő ezután kereste fel barátját, aki megígérte, segíteni fog nekik. Ellátta barátját a Honvédelmi Minisztérium átutazási okmányával, amellyel ezt követően Jellinek szabadon közlekedhetett. Majd megszöktette a család hátramaradt részét is – egyesével, hogy ne keltsenek feltűnést. Így került a 11 fős család a férfi zuglói otthonába, ahol gondosan elrejtett menedékhelyet építették a padló alá. Több átkutatás során sem buktak le, és majd fél éven át tudták bújtatni a családot. A háború után a Nagy házaspárt kitették budapesti otthonukból a kommunisták, és a férfi szülőfalujában, Újfehértón éltek életük végéig. 2019-ben ezért Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazták.

Az eseményen jelen voltak a Jellinek házaspár ükunokái, akik gyertyát gyújtottak a hősök emlékére. Pintér Sándor belügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, a Világ Igaza kitüntetettjei magasra tették a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, ugyanis saját életüket kockáztatták mások biztonságáért a történelem valaha volt legembertelenebb korában. Hozzátette: a Holokauszt fájdalmas története arra nevel, hogy a pusztító embertelenség soha többé nem lehet az életünk legfőbb törvénye. Végül elmondta, a díjjal azt akarják üzenni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az magát és a világot menti meg.

 (Kiemelt képek: Gyertyát gyújtanak a Jellinek hézaspár ükunokái. Második képen: Díjat vesz át Nagy Sándor. Harmadik képen: A kimenekített család leszármazottai, Yacov Hadas-Handelsman (Izrael állam nagykövete), Pintér Sándor (belügyminiszter) és a Világ Igaza címmel kitüntett Nagy Sándor és Bergován Mária leszármazottai. 2021. október 14. Fotó: Merész Márton)