Távolról sincs vége az áremelkedésnek, a java még csak most jön

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentéséből kiderül, az gabona és más élelmiszerek világpiaci ára tavalyhoz képest is kilőtt, ez pedig még csak később jelenik majd meg a boltok polcain.

2022. július 9., 14:45

Szerző:

Tavalyhoz képest jelentősen emelkedett a gabona és az ipari növények termelői ára, ezáltal drágult a liszt és az olaj – írja a Portfolio.hu az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss tanulmányára hivatkozva. Mint kiemelik, ez a drágulás máris hatással van a húsokra is, főleg a takarmány ára miatt, így az áremelkedés ott is ütemesen, és nagy mértékben fog folytatódni.

A kimutatások szerint olyan klasszikus termékek, mint a hazai termesztésű gömbparadicsom, az árplafonnal nem védett tejtermékek, mint a tejföl, vagy túró, a sertés-, marhas és csirkehús de a zöldborsó is átlagosan 25 százalékkal drágult meg 2021-hez képest. Az AKI adatai szerint az étkezési búza tonnánkénti, nettó ára 136 ezer forint, míg a napraforgómag októberi jegyzése június 24-én tonnánként egyenesen 267 ezer forint volt nettó áron. Figyelmeztetnek, a napraforgó-étolaj piaci ára jelenleg literenként 647 forint, ez pedig máris 60 százalékos drágulás a tavalyi árhoz képest. Az őszi- és kajszibarack kedvelőinek viszont jó hírrel is szolgáltak, ezek a gyümölcsök idén olcsóbban lesznek elérhetőek.

A jelentés teljes elemzését itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tegnap 19:04

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

Tegnap 18:35

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.