Alkotmánybíróság előtt az ágfalvai határátkelő lezárásának ügye

Egy ügyvédi iroda keresettel élt az osztrák nemzeti bíróság felé az osztrák határátkelőknél bevezetett rendőrségi ellenőrzések miatt.

2023. augusztus 2., 10:01

Szerző:

Egy ügyvédi iroda keresetet nyújtott be az osztrák nemzeti bíróságnak azért, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél a rendőrségi ellenőrzés. Illetve szerintük az is jogsértő, hogy a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőhelyen csak bizonyos autókat engednek át, őket is díjbeszedés után – derül ki az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda videójából, melyet a Telex szemlézett.

„Mivel a határellenőrzés és a de facto határzár minket is akadályoz a munkánk normális ellátása során, az osztrák nemzeti bíróságok előtt is bepereltük mind a burgenlandi rendőrséget, mint a helyi önkormányzatot egyrészt a jogellenes állapot megszüntetésére, másrészt kártérítésre. Egyben kezdeményeztük a falu önkormányzati rendeletének a megsemmisítését az osztrák Alkotmánybíróság előtt”

– írják a videójuk alatt.

Júliustól az osztrák Somfalva 160 euróért cserébe engedi át a magyar határon autóval azokat, akiket kiválaszt. Alapos indok kell az engedélyhez, de hogy ki és mi alapján dönt ezekről, azt nem lehet pontosan tudni. A díj két évre szól, ebből 140 euró levásárolható az osztrák boltokban.

Az osztrák polgármester azzal indokolta döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset, és zavarják az osztrákokat.

(Kiemelt kép: Ágfalva lakói tüntetnek a Somfalva által bevezetett 160 eurós átlépési különdíj miatt. Fotó: Maria Ute, Facebook)

 

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.