Áll a bál: 160 eurót kérnek az osztrákok Ágfalvánál a határátlépésért

Tüntetést szerveztek az osztrák határon, mert júliustól csaknem 60 000 forintos díjat kell fizetnie azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Schatterndorf és Ágfalva közötti határátkelőn.

2023. június 28., 10:23

Szerző:

A díjszabásról az osztrák település vezetői döntöttek, a befizetés két évig érvényes, nagy részét le is vásárolhatnék a helyi boltokban. A magyar oldalon élők még így is felháborodva vetté tudomásul a döntést tekintve, hogy sokan járnak át dolgozni a határ túloldalára.

Sajtótájékoztatójukon Thomas Hoffmann, Somfalva polgármestere és Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere azokról a véglegessé vált szabályokról beszéltek, melyek az Ágfalva és Somfalva közötti kishatár forgalmát érintik.

Elmondták, hogy a jövőben csak egy speciális engedély birtokában lehet a határátkelőn autóval átkelni. Az engedélyeket szerdától igényelhetik a somfalvi önkormányzatnál és július 3-tól lépnek érvénybe. Tehát akkortól lehet majd az engedély tulajdonosainak autóval átkelni a határon.

Az engedély kiadása nem ingyenes, azokért 160 eurót kell fizetni, azonban ebből 140 euró vásárlási utalványként Schattendorfban beváltható, mondta a polgármester. A döntést azzal indokolták, hogy valamilyen módon szükséges volt a megnövekedett átmenőforgalmat csökkenteni.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Pék Zsuzsanna szerint megoldást jelenthet, ha új átkelőket építenek az érintett településeken.

(Kiemelt kép: illusztráció – tájékoztató felirat a magyar-osztrák határon, a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya  közötti átkelőhelyen 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Filep István)

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.