Nem engednék át a magyar ingázókat a somfalvai átkelőnél az osztrákok

Thomas Hoffmann polgármester hiába vezette be az időszakos átkelési tilalmat, Somfalván nem csökkent a forgalom, ezért a polgármester sorompóval és a rendszámtábla leolvasására alkalmas kamerával szerelné fel a határátkelőt, hogy csak az kelhessen át a határon, aki rendelkezik engedéllyel.

2023. január 17., 21:51

Szerző:

Tilos a közlekedés a Somfalvát Sopronnal és Ágfalvával összekötő önkormányzati úton hétköznapokon reggel öt és nyolc, illetve délután négy és hét óra között – tehát az ingázási időszakban. Ehhez azonban nem mindenki tartja magát, és a határon állomásozó osztrák hadseregnek pedig nincs hatásköre arra, hogy szankcionálja a jogsértéseket. 

Az Ágfalva és Somfalva között azóta okoz gondot a nagy autóforgalom, amióta leaszfaltozták a két települést összekötő földutat a 2010-es évek közepére. „Ma erre jár szinte mindenki, aki Sopron felől Nagymarton (Mattersburg) vagy Bécsújhely (Wiener Neustadt) irányába ingázik vagy a térségből indul Sopronba vásárolni, és nem szeretne félórás kerülőt tenni a Klingenbach/Sopron határátkelő felé” – írja az RTL

Az időszakos behajtási tilalmat Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester 2015-ben vezette be, hogy csökkentse a faluban a forgalmakat, ez azonban vélhetően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – az ORF napi 4000 határátkelőről beszél – a polgármester sorompóval és kamerával szerelné fel a határátkelőt. A kamera leolvasná a rendszámtáblákat, és a sorompó csak akkor nyílna fel, ha egy engedéllyel rendelkező jármű érkezik a határhoz.

A polgármester korábban azzal fenyegetőzött: március 1-jétől betontömbökkel vagy oszlopokkal teljesen lezárja a határátkelőt, ha nem hagyják jóvá a sorompót. Indoklása szerint ezt azért teheti meg, mert önkormányzati útról van szó, amelyen szükség esetén intézkedéseket kell tennie a gyalogosok védelme érdekében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Lezárt sorompók a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfél előtt. Horvátország január elsejétől huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált. Fotó: MTI/Varga György)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.