Az Alexandra könyvesboltban már Móricz kötetekhez sem férhetnek hozzá 18 éven aluliak

A bolt vezetősége attól tart, hogy a felnőtteknek szánt irodalomban felbukkanhat egy LMBTQ-téma, ami miatt büntetést kaphatnak.

2023. szeptember 13., 14:31

Szerző:

A kormány által gyermekvédelminek nevezett LMBTQ-ellenes törvény egyik legabszurdabb vadhajtását láthatjuk az Alexandra könyvesboltokban – írja a Telex. A 18 év alattiak nem lapozhatnak bele a boltban lévő könyvek nagy részébe, sőt, úgy tűnik, az egyik boltban még csak oda se mehetnek arra a részre, ahol a nem ifjúsági könyvek vannak. A furcsa helyzetet az okozza, hogy a törvény szövege homályos, és többféleképpen is értelmezhető.

A budapesti Ázsia Centerben lévő Alexandra könyvesboltba belépve a jobb oldalon egy, a bolt alapterületéhez képest kisebb ifjúsági részleget látunk. Ezen rész mellett vannak azok a polcok, ahol az iskolai kötelező olvasmányok vannak. Az üzletben ezek azok a részek, amit a 18 év alattiak látogathatnak, de a többi könyvhöz már nem mehetnek közel – olvasható a cikkben. Már rögtön a bolt bejárata előtt ugyanis tábla figyelmeztet arra, hogy 18 alattiak csak az ifjúsági részen tartózkodhatnak, az üzlet többi részén található viszont a könyvek nagy része.

A tiltott polcokon vannak többek között Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Háy János, Kertész Imre, Bohumil Hrabal, Roberto Bolano által írt könyvek, vagy éppen Churchillről, Cseh Tamásról, Horthyról, Törőcsik Mariról, Petőfiről szóló könyvek is. Az itt található kiadványok között rengeteg olyan van, amit egyébként 18 év alattiak is forgathatnának, sőt, nagy valószínűséggel nincs bennük olyan tartalom sem, ami az LMBTQ-ellenes törvény hatálya alá esne.

A könyvesbolt azonban nem kockáztatja meg, hogy odaengedi a 18 évnél fiatalabbakat, mert ha esetleg valamelyik könyvben mégis van valami apró LMBTQ-érintettség, akkor elviekben milliókra bírságolhatja őket a kormányhivatal.

(Kiemelt képünk illusztráció / Shutterstock)