Az akkumulátorgyárak magzatkárosító hatású anyaggal is dolgoznak

Amellett, hogy a gyártási folyamat során egészségkárosító hatású anyagokat használnak az akkumulátorgyárak, melyekből sokat terveznek Magyarországra telepíteni, rendkívül sok víz és energia kell hozzá. A Greenpeace szakértője szerint Magyarország nem biztos, hogy kész arra, hogy a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója legyen.

2023. január 25., 14:41

Szerző:

Egészség, magzat- és szaporodási képességeket károsító hatása van annak az oldószernek, amit az akkumulátorgyárak használnak a gyártási folyamat során. Az MNP-t, ami a gödi Samsung akkumulátorgyárból már bekerült a talajvízbe, már régen be kellett volna tiltani – mondta az RTL-nek Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A szakértő elmondta, hogy az akkumulátorgyártás nagyon vízigényes folyamat. A debreceni gyár több vizet használna fel, mint a város, és önmagában annyi energiát használna fel, mint maga Debrecen. Sok ilyen gyárat terveznek az országba telepíteni, de ezeknek a teljes energiafelhasználása nem létezik a magyar energiastratégiában. 

Aggodalomra ad okot az, hogy például Göd esetében a kormányhivatal 10 évre akarta titkosítani az adatait, és csak a helyi civilek pere nyomán került a nyilvánosságra az, hogy a legproblémásabb anyagokat, többek között az MNP-t nem is mérték. 

Simon Gergely úgy gondolja, hogy nem biztos, hogy Magyarország kész arra, hogy a világon a harmadik legnagyobb akkumulátorgyártó legyen, mert erre nem kész az ország víz és energiaellátása.

(Kiemelt képünk: Pillanatfelvétel Simon Gergely az RTL Reggeli című műsorában adott interjújából 2023. január 25-én. Forrás: RTL)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.