Az agy homokórája

Hogy hol van pontosan az agy homokórája, arról még vitáznak a tudósok. Az oxfordi kutatók szerint az agykéregben lehet.

2021. augusztus 30., 19:51

Szerző:

Az alvásigényünket a biológiai óránk mellett az agy homokórája is irányítja – állítják az Oxfordi egyetem kutatói a Nature magazinban megjelent tanulmányukban. A biológiai óránk a nagyjából 24 órás ritmust tartja, de csupán jelzi a szervezetünknek, mikor kellene elaludni és felébredni. Az alvás szabályozásáért az agy homokórája felel, ami megtelik, mikor alszunk, és lepereg, míg ébren vagyunk. Ezért tudunk tovább fenn maradni, mikor szükséges, és másnap tovább alszunk, vagy szundítunk délután, hogy bepótoljuk a kimaradt alvásidőt. Hogy hol van pontosan a homokóra, arról még vitáznak a tudósok, az oxfordi kutatók szerint az agykéregben lehet.

Szerintük az agy nem azt méri, mennyit vagyunk ébren, hanem azt, mennyit kell dolgoznia közben. És mikor túlfeszítjük a húrt, bizonyos területek lekapcsolnak, hogy regenerálódhassanak, míg az agy többi része éberen működik. Ezeket az átmeneti leállásokat lokális alvásnak hívják, és kihatnak a teljesítményünkre, például autóvezetés közben. Csakhogy az agyunk nem tudna hatékonyan működni, ha egyes területei akkor kapcsolnának le, amikor nekik tetszik, ezért valószínű, hogy az agykéreg nem csak a lokális alvást szabályozza, ez irányítja az alvásközpontokat is. A tudósok azt remélik, felismeréseik idővel segíthetnek az álmatlanság kezelésében, ami a föld felnőtt lakosságának 51 százalékát érinti enyhébb vagy súlyosabb mértékben.

(Kiemelt kép: Egy férfi laptopot használ a Párizs/Latour-de-Carol Enveitg hálókocsijának ágyán ülve, 2021. január 21-én. Fotó: Robin Tutenges / Hans Lucas / AFP)

08:23

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.