Áder János felszólalt a sokféleség mellett

Azt is kívánjuk, ismerjék el és becsüljék meg egyediségünket – mondta a köztársasági elnök.

2021. június 16., 14:46

Szerző:

A köztársasági elnök ugyan nem a melegellenessé tett pedofilellenes törvény ügyében szólalt meg, hanem a Finnugor Világkongresszusra küldött egy köszöntő videót. Az mindenesetre örömtelinek nevezhető, hogy egyáltalán akad olyan kontextus, amiben Áder János a sokféleség mellett áll ki.

„Meg kell őrizni a nyelvi, kulturális sokféleséget a világ minden nemzete javára” – mondta a köztársasági elnök a videóban.

A részben online tartott kongresszuson az államfő felidézte: az Orosz Föderációban élő finnugor népek kezdeményezésére a Komi Köztársaság fővárosában tartott első világkongresszus jó szándékú, egymással rokoni kapcsolatban álló nemzetek békés együttműködéséből született. Az összefogáshoz az alapot az egymás iránti bizalom szolgáltatta – tette hozzá.

Közölte: Magyarország örömmel csatlakozott az együttműködéshez „a rokonságon túl a sorsközösség okán is”, hiszen magyarok milliói élnek már száz éve kisebbségi sorban.

Kitért arra: az Európában beszélt csaknem 90 nyelv közül mindössze 37 a hivatalos, és a kontinens lakói közül mintegy 100 millióan tartoznak különféle nyelvi, etnikai kisebbségi közösségekhez.

„A kisebbségi lét magában hordozza emberi létezésünk egyik nagy ellentmondását: miközben vágyunk rá, hogy csatlakozhassunk a többséghez, ugyanakkor

azt is kívánjuk, ismerjék el és becsüljék meg egyediségünket”

– fogalmazott a köztársasági elnök.

(Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.