A vizsgamutyi megrázta a Pázmány falait is

Ez lett a következménye.

2022. január 18., 17:31

Szerző:

Hétfőn derült ki, hogy Schadl György, a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett többek között Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is. Megtörtént, hogy Schadl közbenjárása révén oda se kellett mennie a „protekciós” hallgatónak a vizsgára, mégis sikerült a kollokvium.

A Pécsi Tudományegyetem a 444 cikke után közölte, hogy felfüggesztette a vizsgáztatási jogát annak a tanársegédnek, aki segített Rogán Antal kabinetfőnökének, hogy vizsga nélkül kapjon érdemjegyet. A jogi kar dékánja, Fábián Adrián azt mondta, Mészáros Pál Emil elismerte, hogy baráti szívességet tett, amit nagyon megbánt. Az ügy miatt vizsgálat indult az egyetemen. Ez nemcsak a tanársegédet és a csalásban szintén közreműködő Kovács Bélát érinti, hanem azokat is, akik vizsga nélkül továbbengedték Nagy Ádámot.

A Szegedi Tudományegyetem is vizsgálatot indított az elintézett vizsgák miatt, mivel az iratok szerint a polgári jogi tanszék vezetőjével is egyeztetett Schadl György. Az SZTE egy nap alatt lezárta a vizsgálatot, azonban nem találtak szabályszegést. A vizsgálat után ezt közölték:

„A Szegedi Tudományegyetem megvizsgálta az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapította, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt és ezért a vizsgálatot maga részéről lezárta.”

 Azóta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is hírül adta, hogy az alma mater vezetése a sajtóból értesült a nyomozati anyagban szereplő telefonbeszélgetésekről. „Az egyetem kiáll valamennyi tisztességes, a vonatkozó szabályokat mindenkoron tiszteletben tartó oktatója és hallgatója mellett, az oktatás és az értékelés (vizsgáztatás) során született eredmények tisztaságát nem kérdőjelezi meg”. Ennek ellenére belső vizsgálatot indítanak a nyomozati anyagban felmerült gyanú miatt.

(Kiemelt képünk: Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)