A világ legdrágább vakcináját veszi a magyar kormány

A The New York Times szerint a Sinopharm ára rendkívül kiugró, a magyar kabinet pedig kétszer annyit fizet érte, mint az EU a Pfizerért.

2021. március 12., 15:25

Szerző:

Kétszer annyit fizetett Magyarország a kínai Sinopharm-vakcináért, mint amennyiért az EU veszi a Pfizer-BioNTech-oltóanyagot – idézte a 24.hu a New York Timest. Az amerikai lap megjegyzi, hogy a Sinopharm ára olyan kiugró, hogy ezzel a világ legdrágább vakcinája.

Gulyás Gergely hosszas titkolózás után csütörtökön tette közzé az orosz- és a kínai vakcinaszerződéseket. Ezekből kiderül, hogy az orosz vakcinából két oltás 17 euróba, a kínai vakcinából ugyanez 63 euróba kerül. Ez forintban azt jelenti, hogy Szputnyik V-vel körülbelül 6200-ba kerül az oltás, a Sinopharm-vakcinával pedig 23 ezer forintba. A nyugati vakcinákról azt mondta Gulyás a kormányinfón, hogy valamelyik sokkal, valamelyik kevéssel olcsóbb a kínai vakcinánál.

A The New York Times leírta a nyugati vakcinák árait is, és ebből kiderül, hogy valóban jóval olcsóbbak annál, mint amennyiért a kínait vette a magyar kormány: egy Pfizer adagért 15,5 eurót fizetett az unió, az AstraZenecát pedig 2,15 euróért veszik. Ezekből ugynakkor nincs elegendő mennyiség, ezért bármilyen hatásos pluszvakcina életeket ment, és már azok a szakemberek is javasolják a kínai vakcinát, akik korábban bizalmatlanok voltak a Sinopharm oltóanyagával szemben.

(Kiemelt kép: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják a fővárosi kormányhivatal Teve utcai telephelyének hűtőkamrájába február 23-án. Ezen a napon megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokhoz. MTI | Bruzák Noémi)