Zacher a kínai vakcináról: Mindig tényekre alapozva változtatok a szakmai véleményemen

A toxikológus szerint nem azért változtatta meg a kínai vakcinával kapcsolatos véleményét, mert leszóltak neki, hanem mert a betegek tüneteinek súlyosbodását látva rájött, minden oltás jobb, mint a semmi. 

2021. március 10., 08:57

Szerző:

Hamut kell szórnom a fejemre, mert látom, hogy mit okoznak a vírus legújabb variánsai. Egy héttel ezelőtt még azt mondtam, hogy a kínaival én nem oltatnám be magam, de most már azt kell, mondjam, hogy azzal is – jelentette ki Zacher Gábor a 168.hu-nak adott, hétfőn megjelent interjújában, szerdán pedig lapunk Keljfeljancsi című reggeli műsorában Fiala János vendégeként reagált a Ceglédi Zoltán által megfogalmazott kritikákra. 

Az elemző-humorista az interjúnk után közzétett Facebook-posztjában ment neki Zacher Gábornak, Ceglédi szerint ugyanis a toxikológus nem érzi a felelősségét a járványhelyzetben annak, hogy időnként változik a véleménye egyes témákban.

Zacher úgy reagált, hogy ha egy szakember véleménye 1-2 hónap múlva eltér az azt megelőzőtől, mert az szakmailag már nem állja meg a helyét, abban nincsen semmi negatív, sőt. Kiemelte: mindig tényadatokra alapozva változtatott a véleményén, nem az aktuális politikai klímának megfelelően. 

Korábban valóban úgy nyilatkozott a toxikológus, hogy a magyar hatóságok ködösítenek a kínai vakcinával kapcsolatban, azonban, mint mondta, mostanra rájött, hogy ez a kínai hatóságok miatt lehetett. A kínaiak ugyanis még mindig nem közölték le a megfelelő kutatási eredményeket – ahogy az a Szputnyik-V vakcina esetében már megtörtént –, valamint az Európai Gyógyszerügynökség sem engedélyezte az oltást. Hozzátette: a fertőzés után felmerülő szövődményekről továbbra is keveset tudni, időzített bomba is lehet a vírus hagyatéka. 

Zacher szerint, látva a betegek tüneteinek súlyosbodását, már kijelenthető: minden vakcina jobb, mint a semmi.

„Az online térben és a televízióban megjelenő dezinformációs hullám is komoly gondot okoz a védekezés számára, ugyanis az emberek nem rendelkeznek az oltásról való döntéshez szükséges információkkal. A vírus politikai eszközként történő használata sem segít a helyzeten. Ha a vírusnak nincsen pártszimpátiája, akkor talán a járványból sem kéne politikai ügyet csinálni” – mondta, majd hozzátette: érződik, hogy hamarosan választások lesznek.

Ugyan a koronavírus-járvány miatt nyilatkozatstopot rendeltek el az egészségügyben, Zacher Gábor elmondása szerint neki még senki nem szólt le, hogy vonuljon háttérbe. Elmondása szerint azért nyilatkozik továbbra is, mert ez nem bejelentés tárgya. A koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztatásról úgy fogalmazott: lenne még adat, amit a szakmának és a polgároknak ki lehetne adni.

A Zacher Gáborral való beszélgetés itt nézhető vissza:

(Kiemelt kép: MTI | Bruzák Noémi)