A TASZ és a Momentum is megtámadta a kormány népszavazását

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a kezdeményezés korlátozni akarja a gyermekek szabad tájékozódásához fűződő jogát. 

2021. augusztus 16., 17:49

Szerző:

Jogi útra terelte és a bíróságon megtámadja a kormány népszavazási kezdeményezését a TASZ. Jelentették be hétfői közleményükben. A szervezethez több megkeresés is eljutott. Egy apa például a saját gyermekeinek jogai érdekében fordult a TASZ-hoz. A 24.hu azt írja, hogy a TASZ szerint a Nemzeti Választási Bizottság figyelmen kívül hagyta, hogy csak olyan kérdéseket lehet a népszavazás során feltenni, amelyekre egyértelmű választ tudnak adni a szavazópolgárok. A szervezet szerint az Orbán Viktor kormányfő által beharangozott kérdések nem ilyenek. 

A TASZ úgy látja, hogy a kormány a népszavazást használja fel arra, hogy a gyermekvédelmet és a népszavazást is saját politikai és propaganda céljaira használja. Hozzáteszik, hogy ez abból is nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány egyáltalán nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a kérdésekre adott igen vagy nem válaszok is többségbe kerülhetnek. Aujeszky Nóra a TASZ munkatársa ehhez kapcsolódóan azt mondta: „Így a népszavazás abszurd kimenetele lehet akár a pornográf médiatartalmakra jelenleg vonatkozó korlátozások feloldása, vagy a jelenlegi Nemzeti Alaptanterv szexuális nevelésre vonatkozó elemeinek eltörlése is.”

A Kétfarkú Kutyapárt után a Momentum is megtámadta a kormány népszavazási kezdeményezését. A Momentum szerint a kérdések értelmezhetetlenek, valamint azt is állítják, hogy alkotmányellenesek. Közleményükben írják, hogy: „az egyik kérdés alapján, például, ha győznek az igenek, gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni. Ez ellentétes a gyermekek alapjogaival, és ellentétes az EU-s joggal is.”

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nő leadja szavazatát az erzsébetvárosi bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitvatartásáról szóló helyi népszavazáson a Madách Imre Gimnáziumban 2018. február 18-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)