A melegellenes pedofiltörvény elutasítására kéri a Jobbikot az ellenzék

Karácsony Gergely és Fekete-Győr András nyílt levélben fordult Jakab Péterhez.

2021. június 15., 12:37

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ma délután szavaz az Országgyűlés a pedofíliaellenes törvény homoszexualitást is támadó módosítási passzusairól. Az ellenzéki oldalról korábban már több politikus és párt, például Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Szabó Szabolcs, illetve a Momentum és a Demokratikus Koalíció is jelezte, hogy bojkottálják a szavazást. A Jobbik ezzel szemben közölte, hogy megszavazzák a törvényjavaslatot.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán reagált az eseményekre, azt írta:

„A mai szégyenteljes napon az ellenzéknek nem a parlamentben van a helye, hanem az utcán.”

Szerinte a homoszexualitást és a nemváltást ábrázoló tartalmak helyett valójában a kormány veszélyezteti a gyermekek jövőjét például azzal, hogy a felsőoktatástól von el jelentős összegeket. A főpolgármester kiemeli, hogy az ellenzéki szövetség korábban elfogadott egy közös értéknyilatkozatot, amelynek értelmében a hat párt a megosztás és a gyűlöletkeltés ellen együttesen lépnek fel. Karácsony Gergely ezzel a Jobbik bejelentésére utalt, amely szerinte nem illeszkedik az említett értékrendhez.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelölje nyílt levelet írt Facebook-oldalán Jakab Péternek, amelyben arra kéri a Jobbik elnökét, hogy pártjával ne szavazzák meg a törvényjavaslat módosításait. A pártelnök hozzáteszi, hogy érti a Jobbik által megfogalmazott érveket, miszerint a kormánypropaganda „démonizálhatja az ellenzéket” a teljes bojkott esetén, szerinte azonban ez bármikor, mindentől függetlenül megtörténhet. Fekete-Győr András továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy 

„a törvény jóval több, mint egy kommunikációs fogás, és több tízezer honfitársunk életét képes megnehezíteni, vagy akár tönkretenni”.

A pedofilellenes törvényen kívül a Fudan Egyetem budapesti megépüléséről és az új lakástörvényről is dönt ma a Parlament.

(Kiemelt kép: 168.hu / Karancsi Rudolf)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.