A lengyel miniszterelnök nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen Orbán Viktor Magyarországán

2018. március 19., 21:03

Szerző:

A pártja, az Orbán Viktort csodáló Jog és Igazságosság (PiS) többi politikusához képest enyhén szólva  elítélően nyilatkozott Magyarországról Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a német NTV-nek adott februári interjújában.

Lengyelországban nagyon messze vagyunk a jogállamiság szabályainak komoly megsértéséről - fejtegette Morawiecki. Jól jövünk ki abból, ha összehasonlítjuk a lengyel helyzetet, ahol alacsony szintű a korrupció és virágzik a demokrácia, a bolgár, a román a vagy cseh állapotokkal, ahol kiterjedt a korrupció és magyar barátainkkal, ahol... sírjak vagy nevessek?

– mondta Morawiecki, Nyilatkozata már csak azért is figyelemre méltó, mert korábban többször is méltatta, hogy Varsó és Budapest milyen kiváló viszonyt ápol egymással. Morawiecki Orbánnal karöltve hangsúlyozta, hogy együtt állnak ki a menekültkvóta ellen, amelyet az Európai Unió kísérletének tartanak a beavatkozásra a nemzeti szuverenitásba.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Magyarországot nem túlságosan hízelgő fényben feltüntető megjegyzés oka az, hogy az Európai Unió Lengyelországgal szemben elindította a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerint eljárást, amelynek a vége Lengyelország szavazati jogának a megvonása lehet az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban.  Az NTV újságírója egyébként megkérdezte Morawieckit, hogy ha Lengyelországban nem annyira rossz a helyzet, mint más EU-tagországokban, akkor ellenük az EU miért nem indítja el ugyanezt az eljárást, amire apolitikus úgy válaszolt, hogy ez jó kérdés. Az Európai Parlament tavaly májusban megszavazta azt a határozati tervezetet, amely a lisszaboni szerződés hetes cikkelye szerinti eljárás elindítására szólítja fel az Európai Unió intézményeit.

Az NTV februári interjúját egyébként az Onet lengyel hírportál vette elő március 15-én, valószínűleg azért, mert a Bayer Zsolt-féle ünnepi békemeneten rengeteg lengyel Fidesz-szimpatizáns jelent meg.

(A napi.hu nyomán)

 

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.