A Jobbik is népszavazás akar az EU-tagságról

Gyöngyösi Márton, a párt elnöke hétfő délelőtt a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a hírt. 

2022. augusztus 8., 09:29

Szerző:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarország Európai Unióból kilépését eredményezheti?”

– ezt a kérdést teszi fel népszavazásra a Jobbik, jelentette be Gyöngyösi Márton, írja a Telex. A kezdeményezést hétfőn nyújtják be a Nemzeti Választási Bizottságnak. A kérdésen egy hétig dolgoztak a párt jogászai, mert az  Alaptörvény tiltja a nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségről szóló népszavazást, és magát az Alaptörvényt sem lehet referendum révén módosítani. 

Nem a Jobbik az egyetlen párt, amely az EU-tagsággal kapcsolatban népszavazást akar. Az MSZP-s Ujhelyi István vasárnap jelentette be, hogy népszavazás útján erősítené meg Magyarország uniós tagságát. Ő a következő kérdést tenné fel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

Mindeközben a Momentum két vezető politikusa is jelezte, hogy nem támogatják a kezdeményezést, mert attól tartanak, hogy a Brexithez hasonlatos folyamat játszódna le Magyarországon. 

(Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook oldala)

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.