A hőség katasztrofális hatásai: aranyárban lehet a búza idén

Hatalmas károkat okoz az aszály és a hőség.

2024. július 23., 16:35

Szerző:

A hőség borzasztó károkat okoz a magyar gazdaságnak. Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése. Következő napokban és hetekben derül ki, hogy az aszály mekkora kárt okozott. Mindezt az Agrárminisztérium (AM) közölte az MTV-vel. Mint ebből kiderül: a nyári délkelet-európai hőhullám hazai mezőgazdaságra gyakorolt számszerűsített hatását érdemes minél inkább adatokon alapuló modellek alapján vizsgálni. 

Hozzátették: Magyarország esetében a JRC a műholdas adatok szerint a júniusban becsült adatokhoz képest a július közepi adatok alapján a kukorica esetében 14 százalékkal, napraforgónál 9 százalékkal csökkentette a hozamvárakozásokat.

Kukorica esetében hektáronként 6,77 tonnára, napraforgó esetében 2,73 tonnára módosították a korábbi 7,47 tonnás, illetve 3,01 tonnás előrejelzésüket. Az elemzés az elmúlt hetek hőhullámának mintegy feléig keletkezett adatokon nyugszik, így köztes becslésnek tekinthető. A tényleges kiesés mértékét a következő napok és hetek időjárása dönti el.

 A Hungaromet Zrt. agrometeorológiai adatai alapján elmondható: 

az elmúlt időszak harmincnapos csapadékösszege az Alföld középső tájainak és a Felső-Tisza vidékének kivételével 20-50 milliméterrel elmarad az ilyenkor szokásostól. A nagy területi eltéréseket mutatja, hogy a középső országrészben sokfelé 20 milliméter sem esett, a Dunántúl nyugati kétharmadán jellemzően 30-70 millimétert, az Alföld keleti kétharmadán és északkeleten 50-90 millimétert mértek.

 A lokális felhőszakadások, zivatarok foltokban enyhítik a szárazságot és segítenek a növényállományokon, de jelentősebb és kiterjedtebb csapadékra, valamint a hőstressz enyhülésére lenne szükség – olvasható a közleményben.

Hasonló vészharangot áprilisban kongatott a Hungaromet. A tavaszi nyár kritikus vízhiányt okozott az Alföldön: a talaj felső 20 centiméteres rétege száraz volt. A hőmérséklet a húsvéti ünnep alatt a nyarat idézte, több napi melegrekord is megdőlt, majd kedden 10-20 Celsius-fokkal visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig a sokéves átlag környékén maradt. Az év első három hónapjában a nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével az ország jelentős részén 30-60 milliméterrel kevesebb eső esett a sokéves átlagnál, és ez a hiány a talajok nedvességtartalmában is megmutatkozik. 

 (Fotó: A nap süt egy búzamező felett. Fénykép: Marcus Brandt/dpa MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Tegnap 12:09

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.