Időjárás: zivatarok mossák el az országot, már a figyelmeztetést is kiadták

Felhőszakadás, zivatarok és hőség. Furcsa tréfát űz velünk az időjárás, de vajon mikor jön végre egy kis lehűlés? 

2024. július 23., 09:46

Szerző:

Az Időkép információi szerint kedden a többórás napsütés mellett ismét megnövekszik majd a gomolyfelhőzet. Mint írják szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a déli óráktól főleg a Duna vonalában és attól keletre, később pedig a Dunántúlon is előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Az északias szél többfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet. Délután 28-34 fok várható. Mutatjuk, milyen időjárásra kell számítani kedden és a hét többi részében. 

Kiadták a figyelmeztetést 

HungaroMet veszélyjelzése szerint zivatarok miatt az egész országra citromsárga figyelmeztetést adtak ki, de felhőszakadásra is több megyében lehet számítani. Borsod, Nógrád, Heves, Jász-Nagyun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongdrád-Csanád és Pest vármegyékben narancssárga figyelmeztetés van érvényben. 

 

Nem tágít a meleg

Bár az ország több pontján leszakadhat az ég, jelentős lehűlésre azért nem lehet számítani, sőt a magas középhőmérséklet miatt még mindig citromságra figyelmeztetés van érvényben az ország több pontján. Íme a vármegyék, ahol továbbra is tombol a kánikula: 

Hajnali frisseség 

Szerdán is fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Szórványosan alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk, erős lesz. Az éjszakákon már nem tombol annyira a forróság, hajnalban 14-21 fok várható, délután pedig már 26-32 fok között alakulhat a hőmérséklet. 

Az egész országban lehet számítani zivtarokra 

 

Kettészakad az ország 

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre számíthatunk. Záporok, zivatarok elszórtan keleten, északkeleten fordulhatnak elő. Élénk, erős marad az északnyugati szél. Napközben 24-29 fokot mérhetünk. 

Hétvégére visszatér a forróság 

Pénteken is túlnyomóan napos és száraz lesz az időjárás, csak keleten fordulhat elő zápor, egy-egy zivatar. Az északias szél még többfelé megélénkül, keleten néhol megerősödik. A csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű. Hétvégére napos, többnyire száraz időjárás körvonalazódik. A szél legyengül. A maximumok újra 35 fok közelébe szökhetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik, Belső képek forrás: met.hu)