A magyar brüsszeli nagykövet mindent bevet kirúgása ellen

A magyar kormány azonnali hatállyal bocsátotta el Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét csütörtök este. A nagykövet azt mondta, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközzel megtámadja a kirúgását.

2022. október 21., 16:41

Szerző:

Péntek reggel írtunk arról, hogy az energetikai kérdésekről szóló EU-csúcs közben kirúgták az illetékes ügyekkel foglalkozó magyar brüsszeli nagykövetet. Mint kiderült, Baranyai Gábornak másfél órája volt elhagyni a nagykövetséget. Mindeközben Orbán Viktor a nagykövetségtől két saroknyira energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével, amiről a közösségi médiában is beszámolt. 

A 444-nek sikerült elérnie Baranyait, aki annyit mondott a kirúgásáról, hogy „A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

Elképzelhető, hogy politikai okokból küldték el

Szakmai munkáját nem érte a kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy a kormányzat Baranyai Stelbaczky Tiborhoz való túlzott kötődése miatt akarta távozásra bírni a nagykövetet. Stelbaczky Tibor 2020 óta volt a brüsszeli nagykövetség vezetője, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein. A Coreper I. a második ember, ezzel a pozícióval rendelkezett eddig Baranyai.

Stelbaczky júniusban mondott le a posztjáról, sokak szerint részben politikai okokból, túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját. Ez vethetett árnyat a Stelbaczky által meghívott Baranyai megítélésére is, mivel a két férfi régóta ismerte egymást, együtt dolgoztak 2010-14 között a külügyminisztériumban. 

A minisztériumot nem tántorította el az, hogy Baranyai nem fogadta el a közös megegyezéssel való távozást, az ügy a hétfői budapesti parlamentben is előkerült, és az EU-ügyekért felelős és a külügyi bizottságban is szó volt a távozásáról, sőt, miközben Baranyainak még megvolt az állása, Bóka János, Orbán Viktor EU-ügyi tanácsadója állítólag már a lehetséges utódját is megnevezte.

Baranyai utódja a 444 forrásai szerint Molnár Katalin lesz, és a brüsszeli magyar közösségben az az általános vélekedés, hogy Várhelyi Olivér magyar biztos szervezte be, mert ő már régóta igyekszik megfelelő álláshoz juttatni őt, ugyanis jött neki egy jó állással azért cserébe, amiért korábban miatta rúgták ki kabinetvezető-helyettesi pozíciójából Molnár Katalint, aki a portálnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a híresztelést.

Véglegesen eltávolították a közéletből

(Kiemelt képünk illusztráció: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Tanács EUCO, az EU vezetőinek csúcstalálkozóján 2022. október 20-án. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.