A magyar brüsszeli nagykövet mindent bevet kirúgása ellen

A magyar kormány azonnali hatállyal bocsátotta el Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét csütörtök este. A nagykövet azt mondta, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközzel megtámadja a kirúgását.

2022. október 21., 16:41

Szerző:

Péntek reggel írtunk arról, hogy az energetikai kérdésekről szóló EU-csúcs közben kirúgták az illetékes ügyekkel foglalkozó magyar brüsszeli nagykövetet. Mint kiderült, Baranyai Gábornak másfél órája volt elhagyni a nagykövetséget. Mindeközben Orbán Viktor a nagykövetségtől két saroknyira energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével, amiről a közösségi médiában is beszámolt. 

A 444-nek sikerült elérnie Baranyait, aki annyit mondott a kirúgásáról, hogy „A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

Elképzelhető, hogy politikai okokból küldték el

Szakmai munkáját nem érte a kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy a kormányzat Baranyai Stelbaczky Tiborhoz való túlzott kötődése miatt akarta távozásra bírni a nagykövetet. Stelbaczky Tibor 2020 óta volt a brüsszeli nagykövetség vezetője, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein. A Coreper I. a második ember, ezzel a pozícióval rendelkezett eddig Baranyai.

Stelbaczky júniusban mondott le a posztjáról, sokak szerint részben politikai okokból, túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját. Ez vethetett árnyat a Stelbaczky által meghívott Baranyai megítélésére is, mivel a két férfi régóta ismerte egymást, együtt dolgoztak 2010-14 között a külügyminisztériumban. 

A minisztériumot nem tántorította el az, hogy Baranyai nem fogadta el a közös megegyezéssel való távozást, az ügy a hétfői budapesti parlamentben is előkerült, és az EU-ügyekért felelős és a külügyi bizottságban is szó volt a távozásáról, sőt, miközben Baranyainak még megvolt az állása, Bóka János, Orbán Viktor EU-ügyi tanácsadója állítólag már a lehetséges utódját is megnevezte.

Baranyai utódja a 444 forrásai szerint Molnár Katalin lesz, és a brüsszeli magyar közösségben az az általános vélekedés, hogy Várhelyi Olivér magyar biztos szervezte be, mert ő már régóta igyekszik megfelelő álláshoz juttatni őt, ugyanis jött neki egy jó állással azért cserébe, amiért korábban miatta rúgták ki kabinetvezető-helyettesi pozíciójából Molnár Katalint, aki a portálnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a híresztelést.

Véglegesen eltávolították a közéletből

(Kiemelt képünk illusztráció: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Tanács EUCO, az EU vezetőinek csúcstalálkozóján 2022. október 20-án. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Tegnap 17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).