Az energetikai EU-csúcs alatt rúgták ki az energetikai nagykövetet

Az energetikai nagykövetnek másfél órája volt elhagynia az irodáját. A finoman szólva is szokatlan eljárás okát egyelőre nem tudni. Orbán Viktor szerint fair megállapodás született a csúcson.

2022. október 21., 09:04

Szerző:

Az energetikai kérdésekről szóló EU-csúcs közben kirúgták az illetékes ügyekkel foglalkozó brüsszeli magyar nagykövetet – írja a Népszava a Politico értesülése alapján.

Másfél órája volt elhagyni az irodáját

Mint kiderült, Baranyai Gábornak másfél órája volt elhagyni a nagykövetséget– tették hozzá. A Politicio kommentrája szerint az eljárás rendkívül szokatlan, vagyis az, hogy egy fontos uniós csúcs közben bocsátanak el egy nagykövetet.

Orbán Viktor: sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk

Orbán Viktor a közösségi médiában számolt be az energetikai megállapodásról (a csúcsról bővebben itt olvashat) Mint írja:

„Holnap még folytatjuk a tárgyalásokat, de a legfontosabb kérdést, az energia kérdését a mai napon sikeresen lezártuk. A bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára. Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások.
 
Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk. Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását.”
 
Hozzátette: a csúcson megállapodtak abban is, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon – írta a miniszterelnök.
 
(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök az energetikai EU-csúcson, Brüsszelben, 2022. október 20-án. Ludovic Martin/AFP)

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.