A helyreállítási alapból fedezné a kormány az új szuperkórházat

Rekordösszegű, 8,2 milliárdos csak a tervezése, a teljes költsége 300 milliárd körül alakulhat, jövő tavasszal kezdődhet az építkezés, amit 2026-ra fejeznének be.

2021. április 26., 11:15

Szerző:

Uniós forrásból, egészen pontosan a koronavírus-járvány káros hatásainak csökkentésére létrehozott helyreállítási alapból finanszírozná a kormány a Dél-budai Centrumkórház építését – írta meg a Népszava. A portál szerint a kormány tervezetében azzal érvel Brüsszelben, hogy „a koronavírus-járvány felhívta a figyelmet a hazai egészségügyi ellátórendszer működésében rejlő hibákra, ugyanakkor a fejlesztés lehetőségeire is”.

A projektnek azonban gyorsan kell megtörténnie, ugyanis a költségvetésből csupán olyan projekteket lehet finanszírozni, amelyeket 2026-ig be lehet fejezni. A szuperkórházra mintegy 260 milliárdot költenének a keretből, a teljes költséget 300 milliárd forintra becsülik. Külön érdekesség a Népszava szerint, hogy az indoklásban az is helyet kap, hogy a szuperkórház megépítése alkalmas lenne az egészségügyi dolgozók hiányának kezelésére is.

Hozzáteszik: a fővárosban az elmúlt harminc évben nem építettek új kórházat, ezért is van szükség az új 1200 ágyas, 1,2 millió lakos ellátását biztosító intézményre. A szuperkórház elvileg nemcsak az 1,7 millió lakosú Budapestet láthatja majd el, hanem a nyugat- és közép-magyarországi régió öt megyéjéből is fogad betegeket. 

A lap megkeresésére a DBC Zrt., a projekt megvalósítására 2018-ban létrehozott cég, amely tagságának igazgatója Bedros J. Róbert, a testületnek pedig tagja a Fidesz-frakcióvezető Kocsis Máté felesége is, azt válaszolta, hogy a 223 ezer négyzetméteres épületkomplexum engedélyezési tervei gyakorlatilag elkészültek. Az építési engedély iránti kérelmet hamarosan be fogják adni az illetékes hatósághoz, jövő év tavaszára pedig az alapkőletétel is meglehet. A Brüsszelnek készült tervezet szerint a projekt fizikai megvalósítása 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartana. A rekordösszegű, 8,25 milliárdos tervezői szerződést még a DBC Zrt. írta alá az M-Teampannon építészirodával.

(Kiemelt kép: ZDA -Zoboki Építésziroda)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.