A gyűlölet szigete

A Hetek című lap munkatársait életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták, és szabad mozgásukban is korlátozták a Magyar Sziget fesztiválon. A történet kapcsán az MSZP vizsgálatot kért a kormánytól, az LMP pedig a legfőbb ügyésztől. A Fidesz a hallgatást választotta. A 168 Óra most jeles értelmiségiek véleményét kérte az esetről. De előbb fölidézzük, mi is történt a szélsőjobboldali rendezvényen, amelynek főszervezője, Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője ostorral „fogadta” a Hetek újságíróit. HERSKOVITS ESZTER összeállítása.

2010. augusztus 30., 06:48

A Hetek közéleti hetilap munkatársai engedélyt kértek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőitől, hogy az általuk szervezett Magyar Sziget tizedik, jubileumi rendezvényéről tudósíthassanak a Verőce melletti Csattogó-völgyből.

Az újságírók azt a választ kapták: „Gyertek nyugodtan, ha megveszitek a belépőjegyet, akkor estig ott lehettek, ha nem veszitek meg, akkor kísérővel megnézhetitek a tábort.”

S bár az újságírók jegyet váltottak a fesztivál helyszínén, mégis kaptak tábori kísérőt. Bélát, aki egy lépést sem tágított mellőlük, ráadásul felszólította őket: „Csak azt lehet fotózni, amire engedélyt adok, máskülönben az összes képet letöröljük. Interjút is csak előre egyeztetett személyekkel, előre egyeztetett kérdésekkel készíthettek, és csak akkor kapcsolhatjátok be a magnót, ha engedélyt adok.”

A Hetek riportereinek így kötelezően meg kellett hallgatniuk az Attila király-színpad melletti sátorban a Zsidó médiapolitika Magyarországon című előadást, amelynek szószólója, ifj. Tompó László egyebek mellett arról értekezett: „A zsidó a hazugság nagymestere, a megrontás klasszikus démona.” Meg: „Zsidolikus az, aki katolikus ugyan, de tiltja az árpádsávos zászló használatát.” Ifj. Tompó végül a „zsidó sajtó” teljes bojkottjára szólította fel hallgatóságát.

A Hetek munkatársainak aztán az őket kísérő „ideológiai őrző”, Béla kifejtette: „Én nem antiszemita, hanem aszemita vagyok. Ez azt jelenti, hogy zsidónélküliség, amelynek a lényege az, hogy a magyar társadalom legyen zsidómentes. Ezt pedig azért tartom fontosnak, mert például a zsidóság által befolyásolt média hazudozik, ferdít, a nemzeti-radikális oldalról is folyamatosan hazug cikkeket közöl.”

Majd következett a Magyar Sziget újabb bugyra: interjú zárt ajtó mögött Zagyva György Gyulával, a Jobbik országgyűlési képviselőjével, a vármegyések elnökével, a fesztivál vezetőjével.

Bent, a faházban – a Hetek tudósítása szerint – Zagyva leheveredett egy ágyra, és „a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog-e, vagy csak gesztikulál”.

Közben arról beszélt: a Magyar Szigeten vége a demokráciának, a Hetek újságírói ellenséges területre tévedtek, ahol a fesztiválozók azt tehetnek velük, amit akarnak. „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el – fenyegetőzött Zagyva. Majd: – Legszívesebben széttépnélek benneteket, kitaposnám a beleteket.” Ostorával egyszer az újságírók felé is suhintott, akiket végül háromnegyed óra múlva elengedett, de a Hetek főszerkesztőjének, Németh Sándornak még fenyegető üzenetet küldött.

Miután a Hetek megjelentette a riportját, Zagyva György Gyula az MTV Ma reggel című műsorában közölte, hogy az újságírók a valós tényeket elferdítették, ezért helyreigazítást fog kérni. Mondta azt is: „Amúgy minden attól függ, ki mit ért fenyegetés alatt.”

Az újságírók úgy reagáltak erre: minden bizonyíték a rendelkezésükre áll. Az ATV azóta közölt is több, titokban készült hangfelvételt az esetről. Egyiken hallható: Zagyva valóban azt mondja, „bármit megtehetnek az újságírókkal”.

Egyébként a Hetek más munkatársai inkognitóban visszamentek a Magyar Szigetre, ahol egy előadáson Zagyva elismerte: nyomásgyakorlás céljából volt nála az ostor.

Németh Sándor, a hetilap főszerkesztője mindezek után levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Egyebek mellett azt írta: „A kihívóan közösségellenes és az emberi méltóságot lábbal tipró esemény – mely messze túlmutat a konkrét ügyön, és súlyosan sérti a demokratikus alapértékeket és a társadalom békéjét – megköveteli, hogy az emberi méltóság, az emberi jogok védelmezésére hivatott államszervezet a lehető leghatározottabban lépjen fel az ilyen jelenségekkel szemben.”

Az MSZP a történtekkel kapcsolatban felszólította a kormányt: vizsgálja ki az esetet. Az LMP a legfőbb ügyésznek címezte levelét: amennyiben mentelmi joggal rendelkező személyek büntetőjogi felelőssége is megállapítható, úgy az ügyészség a törvényben meghatározott formában forduljon az illetékes szervhez a mentelmi jog felfüggesztése miatt.

A Fidesz nem reagált a történtekre.

A 168 Óra most közéleti szereplők véleményét kérte a modern magyar demokráciában mindeddig példátlan eset kapcsán.

Konrád György
író

Rendszeresen olvasom a Heteket, nincs kétségem afelől, hogy cikküknek minden egyes szava igaz. Másfelől: azzal önmagában nem lenne baj, ha a Magyar Sziget programjai – bár az én ízlésemtől távol állnak ezek a rendezvények – valóban a hagyományőrzésről szólnának.

Ám a fesztiváltábor hangulatát – miként a Hetek tudósításából is kiderül – a fékevesztett gyűlölet határozza meg. Úgy vélem: ami az újságírókkal történt, jogi ügy, bíróság elé kell vinni. Most is állítom: hatalmas hiba volt elvetni a gyűlöletbeszéd elleni törvényt.

Tamás Gáspár Miklós
filozófus

Sajnos nincs abban meglepő, ami a Magyar Szigeten történt. A Hetek újságíróinak inzultálása egy tünet. Úgy is fogalmazhatnék: visszataszító „jelenetsor” egy olyan drámában, amely egész Európában játszódik. Be kell látnunk végre: csődöt mondott minden erőfeszítés, amit az elmúlt húsz évben a rasszizmus megfékezésére tettünk. A puszta felháborodás már nem elég. Új politikára van szükség. Másrészt alternatívát kell nyújtani azoknak a szavazóknak, akik Zagyva György Gyulát bejuttatták a parlamentbe. Azoknak, akik azt gondolják: a szélsőséges eszmék jelentenek megoldást a problémáikra.

De a közélet ilyen megtisztítása évtizedig is eltarthat.

Fleck Zoltán
jogszociológus

Jogászként nehéz állást foglalni, bár kétségtelen: a másik méltóságának ilyen fokú megsértését nem engedi a jogrendszer. Persze hiába indulnának perek az emberi méltóság megsértése miatt, a közélet megtisztítását ez önmagában nem segíti. Zagyva György Gyula viselkedése sokkal inkább közéleti, politikai-erkölcsi probléma. Ez a radikalizmus immár a parlamentben is helyet kapott.

Az optimista énem reméli: a választók többsége megütközve fogadja az efféle jelenségeket. De sajnos megszólal bennem egy pesszimista hang is: mi van, ha Zagyva magatartása mégiscsak a többség hétköznapi gondolkodásával vág egybe?

Ormos Mária
történész

A tendencia sajnos egyértelmű: a fiatalok egyre fogékonyabbak a szélsőjobboldali eszmék iránt. Statisztikai értelemben még mindig kisebbségről van szó, ám semmiképp sem jelentéktelen kisebbségről.

A radikalizálódás össztársadalmi átalakulásból ered. A gyerekek hagyományos, többé-kevésbé jól működő közösségei – sportklubok, önképzőkörök, táborok – felbomlóban vannak. A szülők és az iskola sem fektetnek már különösebb erőfeszítést a klasszikus értelemben vett nevelésre. A közösségi keretek híján legfőbb szabadidős elfoglaltsággá a televízió és az internet vált: a fiatalok megrekednek egy szegényes kulturáltsági szinten. Tudáshiányból maguk alkotnak elméleteket, elhiszik az ideológiai zagyvaságokat, és terjesztik azokat. Ennek a folyamatnak a megállítása a mindenkori kormány egyik legnagyobb felelőssége.

Sztevanovity Zorán
előadóművész, zeneszerző

Pályám kezdetén – az akkori politikai ellenszélben – a zene jelentette számomra a szabadságot. Azóta is ez a legfontosabb nekem – az élet minden kérdésében.

Az én szabadságom a humanizmus: érthetetlennek és felháborítónak találom mindazon megnyilvánulásokat, amelyek bármilyen módon mások megalázására, diszkriminálására irányulnak.

Iványi Gábor
metodista
lelkész

A politikai megosztottság a magyar néplélek „nyavalyája”. A lejáratás, a fenyegetés a politikai küzdelmek legitim eszközévé vált. Ennek a közéleti „beszédmódnak” az első markáns megnyilvánulása Göncz Árpád köztársasági elnök kifütyülése volt az Antall-kormány idején. Az antiszemitizmus, az idegengyűlölet is akkor vált érezhetővé. Onnan szinte egyenes út vezetett idáig, amikor már parlamenti képviselő fenyeget újságírókat.

A demokrácia egyik legfőbb kontrolljának, a sajtónak a megfélemlítése nem egyedi jelenség a mai közéletben. A kormánypárt törvénnyel akarja szabályozni a nyilvános megszólalásokat.

Nos, a karikás ostor és a bírói kalapács egyaránt elfogadhatatlan eszköz a média megfélemlítésére.

Solymosi Frigyes
kémikusprofesszor,

Elszomorít, hogy minden erőfeszítésünk, amit a rendszerváltás előtt egy alpári indulatoktól mentes, demokratikus Magyarországért tettünk, szemlátomást hiábavaló volt. Egyre erősödnek a feszültségek, mert egy agresszív csoport nem képes tolerálni a másképp gondolkodó vagy más származású és vallású embertársait. Ébren kell tartanunk veszélyérzetünket. Történelmi tapasztalatainkból tudjuk: jelentéktelennek tűnő csoportok is aggasztóan megerősödhetnek.

Az értelmiség, a civil társadalom feladata is, hogy hallassa hangját ez ellen. A választások előtt én is csatlakoztam a konzervatív értelmiségiek szélsőjobboldal-ellenes kiáltványához. Másfelől kétségtelen: a parlamenti pártok felelőssége óriási. Különösen ebben az esetben, amikor egy parlamenti képviselő képtelennek bizonyult az önkontrollra.

A demokratikus pártoknak fel kell lépniük az efféle minősíthetetlen megnyilvánulásokkal szemben.

Majtényi László
jogtudós

Maga a jelenség, hogy szélsőjobboldali fiatalok összegyűlnek, és fertelmes programokat szerveznek maguknak – nem egyedi. Demokratikus országban, ahol a szólás szabadsága biztosított, ezzel együtt kell tudni élni. A jogállam feladata, hogy ennek a kereteit kijelölje. Ezeket a kereteket lépte túl Zagyva György Gyula. Jogi értelemben az ügyészség feladata az eset kiderítése. Súlyosbító tényező lesz, hogy Zagyva parlamenti képviselő.

A konkrét ügyön túl persze az ország kulturális helyzete a probléma igazi gyökere. Nem hiszek abban, hogy ennek a közéleti válságnak a megoldását az értelmiségtől vagy a civil szerveződésektől kellene várni. Az újságíró-szövetségektől persze elvárható, hogy emeljék fel a szavukat ez ügyben. A parlamenti pártok felelőssége elsődleges. Legfőképp az lenne örvendetes, ha maga a Jobbik határolódna el a történtektől. De erre nincs sok esély.

Vásárhelyi Mária
szociológus

Izgatottan várom: vajon ha legközelebb felszólal a parlamentben egy jobbikos képviselő, akkor is kivonul a Fidesz az ülésteremből? Elvégre nem tudok elképzelni annál nyomósabb érvet a „kivonulási gyakorlat” folytatására, mint hogy egy parlamenti képviselőtársuk újságírókat fenyeget meg. Szomorú, hogy sem az értelmiség, sem a parlamenti képviselők nem kezelik megfelelően ezt az igenis súlyos esetet. Pedig legközelebb akár a Magyar Nemzet újságírói is sorra kerülhetnek. A demokratikus pártok feladata, hogy kiszorítsák a közéletből a Jobbikot. Franciaországban Le Pen hasonlóan szalonképtelen pártja épp a többi politikai erő összefogása révén vált marginálissá.

Csakhogy Magyarországon jelenleg nincs erre politikai kapacitás: az MSZP és az LMP erőtlen, a Fidesz ügyeskedik, lavíroz. Nyilvánvalóan nem tetszik neki a Jobbik szélsőséges viselkedése, de a szavazóbázisára igényt tart. És egyre kevésbé képes kontrollálni a Jobbikot.

Ami most a Magyar Szigeten történt – ahol egyébként néhány éve még fideszesek is megjelentek –, azzal újabb szellem szabadult ki a palackból. És ezt már aligha fogják tudni visszazárni.

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.