A Fidesz többet költött politikai hirdetésre az előválasztás alatt, mint az ellenzék összesen

Az előválasztáson még versenyben lévők közül Dobrev Klára 57 milliót költött kampányra, Márki-Zay Péter messze a legkevesebbet, mindössze 3,7 millió forintot.

2021. október 16., 09:57

Szerző:

A Fidesz és holdudvara majdnem másfélszer annyit költött politikai hirdetésre a közösségi médiában az előválasztási kampány alatt, mint az előválasztáson részt vevő politikai erők összesen – derül ki a Telex adatelemzéséből. A portál az előválasztási időszak 30 napos időszakát vizsgálta meg, szeptember 13. és október 12. között. A YouTube kasszájában ez idő alatt 85,6 millió forintot, a Facebooknál pedig 588,5 milliót költöttek magyar nyelvű politikai reklámokra. Ez összesen 674 millió forint, amiből  640 milliónyit egyértelműen a kormány vagy az ellenzéki összefogás narratívájának terjesztésére fordítottak.

A Youtube-on a kormányoldal és az ellenzék nagyjából egyenlően áll költésben, ami elég érdekes, tekintve hogy a Fidesz nem indult az előválasztáson. Facebookon 89 millió forintot költött csak a Fidesz – viszonyításképp, Karácsony Gergely, aki sokáig jelölt volt az előválasztáson, 61 milliót költött. És akkor még nem számoltuk bele a Fideszhez köthető Megafon Központ hirdetéseit, ami több mint 132 millió forintot tesz ki. Az ellenzéki Ezalényeg a 77 aloldalával együtt összesen 38,3 milliót költött. A versenyben lévők közül Dobrev Klára 57 milliót költött kampányra, Márki-Zay Péter messze a legkevesebbet, mindössze 3,7 millió forintot.

(Kiemelt kép: Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója (b) és Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart a belvárosi Ferenciek terén 2021. szeptember 1-jén. Megkezdte az aláírásgyűjtést a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójához. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)