A budapesti karácsonyi vásár az egyik legnépszerűbb Európában

Az európai karácsonyi vásárok legjobbjai között tartják számon a budapestit, különleges miliője, a forralt bort és a finom sütemények miatt. 

2023. november 19., 09:11

Szerző:

Az Egyesült Királyság legnagyobb karácsonyfa árusítója, a Christmas Tree World elemzése szerint a Krakkóban rendezett karácsonyi vásár a legjobb Európában. A rangsor második helyére Tallinn került, míg a budapesti rendezvényt a kontinens harmadik legjobbjának találta a felmérés. A rangsor összeállításakor egyrészt az adott vásár népszerűségét vizsgálták, ezt részint a Google-keresések száma alapján határozták meg, illetve abból, hogy az adott vásár milyen gyakorisággal jelenik meg a közösségi médiában, elsősorban a TikTokon és az Instagramon. A lista összeállításának a másik szempontja a szállás megfizethetősége volt – írja az Economix.

Az első helyet Lengyelország második legnépesebb települése, Krakkó kapta meg. Az ország egykori fővárosának a karácsonyi börzéjére 4,3 millióan kerestek rá a TikTokon. A november 24-én kezdődő krakkói vásár az UNESCO világörökségi helyszínén, az óvárosba kerül megrendezésre. A Christmas Tree World jelentése kiemeli, hogy a húsimádó lengyel vásárokban kiváló minőségű grillkolbászokat és meleg leveseket lehet kapni, illetve hogy a három és négycsillagos szállodák átlagárainak a tekintetében Európa egyik legolcsóbb városa Krakkó.  A rangsor második helyére az észt fővárosban, Tallinnban rendezett karácsonyi vásár került.

A jelentés a dobogóra felkerülő Budapestről a belváros különleges miliőjét, a forralt bort és a finom süteményeket emeli ki. A vásár szervezői számára kiemelt prioritás, hogy a magyar gasztrokultúrának az ünnepkörhöz kapcsolódó fogásait szolgálják fel. Összesen 12 300 Instagram poszton jelent meg, és több mint 600 ezren kerestek rá a TikTokon az immár Vörösmarty Classic Xmas nevet viselő budapesti karácsonyi vásárra. A november 17-én, pénteken kezdődött rendezvény december 31-ig tart majd. A magyarok körében szintén népszerű bécsi karácsonyi vásár a rangsor negyedik helyére került.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Vörösmarty Classic Xmas Facebbok oldala)