A budapesti iparkamara szerint Parragh László alkalmatlan erre a munkára

A BKIK szerint Parragh abszolút nem konzultál sem az elnökséggel, sem a vállalkozókkal.

2022. július 13., 20:09

Szerző:

A katatörvény tipikus példája annak, hogyan nem kell a vállalkozók érdekeit képviselni – mondta Nagy Elek az RTL.hu-nak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Főtaxi tulajdonosa, Magyarország 21. leggazdagabb embere. Szerinte a kata változtatására mindenképpen szükség volt, de van még mit fésülni a törvényen.

„Azt gondolom, hogy ha a sietségnek az volt a háttere, hogy most gyorsan oldjuk meg a kata problémáit, akkor az rendben van. Persze még kell finomítani a szabályokat: a céges számlák ügye az egyik legnagyobb probléma. A másik pedig az, hogy a törvény szerint nincs lehetősége az egyéni vállalkozónak arra, hogy nagyobb tb és nyugdíj érdekében többet fizessen be”

– mondta Nagy Elek.

A hvg.hu tudósítása szerint a BKIK elnöke beszélt arról is, ahhoz, hogy minősíteni tudják a most megszavazott katatörvényt, vissza kell menni az időben tíz évet, amikor megszületett a kata. „Az volt a lényeg, hogy egy olyan jogszabály keletkezzen, ami nagyon egyszerű a vállalkozóknak, ne legyen nagy teher, ugyanakkor tb-jogosultságot is adjon. Az alapkoncepció az volt, hogy a lakosságnak szolgáltató vállalkozóknak kell egy ilyen típusú adó, mert a felmérések szerint az ilyen típusú vállalkozók 98 százaléka veszteséges volt akkor. Magyarán onnan egy fillér adó nem jött be a költségvetésbe, a fekete pénzek meg vándoroltak köztük. A kata jó módszer arra, hogy becsatornázzák ezeket a vállalkozásokat a legális, adózó szférába.

A probléma ott kezdődött, hogy megállapították a 2012-es minimálbér függvényében a havi 50 ezer forintos adót. A minimálbér később egyre nőtt, az adó összegét viszont nem igazították hozzá. Nőtt ugyanakkor a hatmilliós keret nyolcmillióra, majd 12 millióra. 12 millióra számítva a havi 50 ezer pont a fele annak, mintha hatmillióra számolnánk. Innentől kezdve egyre kedvezőbbé vált a kata, és egyre többen kezdték használni. Ami még mindig nem lenne probléma. De amikor egy munkavállalónak durván 43 százalék a teher, meg az adó, és öt százalék a katába adózni, nem nehéz a döntés… Rengetegen felhasználták a bújtatott foglalkoztatásra.”

Nagy Elek úgy folytatta, „itt nagyon nagy felelőssége van az álláspontunk szerint a kamaráknak, személy szerint pedig Parragh Lászlónak, aki most nagyon a kata megszüntetése mellett érvelt. De neki az elmúlt tíz évben eszébe juthatott volna, hogy a katát valorizálni kellene. Ha minden évben csak három-ötezer forintot emelünk, az már számított volna, most járna úgy 80-90 ezernél a kata havi adója, és nem lenne ekkora társadalmi feszültség.”

Nagy szerint Parragh László már a törvény elfogadása előtt sem volt alkalmas arra, hogy képviselje az adózókat.

„Nekünk az a véleményünk, hogy ezelőtt sem volt alkalmas. Ezt az elnökségünk közleményben is kiadta, elítéltük a viselkedéséért és a nyilatkozatokért, amiket tesz. Abszolút nem konzultál sem az elnökséggel, sem a vállalkozókkal.

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirol tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án.A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhető hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával - hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos)