A Budapest Pride szervezői szerint holnap történelmet fognak írni

Nagyjából harmincezer emberre számítanak.

2021. július 23., 14:15

Szerző:

Hiába korbácsolta fel a szélsőjobboldal hangulatát a magyar kormány azzal, hogy látványosan kampánytémává emelte a melegellenességet. Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője szerint nem fognak a 2008-as zavargások megismétlődni. Most már azoknál is teljesen betelt a pohár, és kint lesznek a Budapest Pride-on, akik eddig nem szóltak bele a melegek vegzálásába. Éppen ezért szerinte pont az ellenkezője fog történni a 12 évvel ezelőttinek: legalább 30 ezres LMBTQ-támogató fog egy maréknyi Budaházy György-féle tüntetővel szemben állni. A szervező a 168-nak külön kiemelte: a 26. Budapest Pride Felvonulással szinte biztos, hogy történelmet fognak írni.

A Budapest Pride Felvonulás 2018 óta kordonok nélkül zajlik. Csütörtöki Facebook-posztjukban a szervezők bejelentették: ez most sem lesz másképp. A sokak szerint melegellenesnek tartott  gyermekvédelmi törvény (pedofiltörvény) margójára az utóbbi hetekben megsokszorozódtak a támadások az LMBT-közösség ellen. Radványi Viktória mégsem tart tőle, hogy a nyilvánosságra hozott útvonalon radikális tüntetők törtnek rá a tömegre. 

„Néhány tucat, egyébként a felvonulásokon rendszeresen jelen lévő tüntetőkkel számolunk” – mondta a szervező, hozzátette: 2018-tól jelentek meg újra Budaházyék és a többi szélsőjobboldali tüntető a programjaikon. Kiemelte: a magyar kormány melegellenes intézkedései bátorítónak tűnhetnek, szerinte kevés embert tudnak mozgósítani a tüntetők. „Legutóbb a Háttér Társaság üres irodája előtt tüntettek, és 500 emberrel számoltak, de csak 50-en mentek el” – példázott a Radványi Viktória.

A szervező azt mondta, jól felkészültek. A rendőrséggel összehangoltan 200 önkéntessel készülnek, akikkel átnézik a jelenlévők tárgyait, nehogy támadóeszközt vigyenek be. A Budapest Pride szervezője mindenkit arra buzdít, hogy aki teheti vegyen részt a felvonuláson, ők minden potenciális veszélyt igyekeznek elhárítani. 

„Elképesztően izgatottak vagyunk, mert olyan társadalmi megmozdulást érzünk, ami most szinte biztos, hogy a tömegen is látszódni fog szombaton” – mondta Radványi Viktória, aki szerint ez az adománygyűjtésben is jól látszik. Elmondta: idén rekordmennyiségű, 2 és fél millió forint adományt gyűjtöttek össze a Budapest Pride előtt egy nappal. 

Egy év bezártság után Vedd vissza a jövőd! szlogennel újra lesz Budapest Pride Felvonulás, de ez most teljesen más lesz mint az eddigiek – mondják a szervezők. Szerintük a magyar kormány a saját javára fordította a koronavírus okozta válságot, és amíg otthon maradtak a tüntetők, addig apránként egyre többet vettek el a jogaikból. A 168 összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a Budapest Pride Felvonulásról. Erről bővebben itt olvashat. 

Arról is írtunk, hogy a Pride teljes útvonala hetek óta ismert. Szombaton 14:00-kor a Madách térről indulnak el, és karneváli hangulatban tüntetnek egészen a Tabánig. A pontos útvonal: Madách- Astoria - Kálvin tér - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért rakpart - Döbrentei tér - Tabán. A felvonulás idején forgalomkorlátozásokra kell számítani, ezzel kapcsolatban bővebb információt itt olvashat.

(Kiemelt kép: tüntetnek a Kossuth téren a Fidesz-KDNP sokak szerint melegellenes pedofiltörvénye ellen 2021.07.06-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)