3,5 milliárd forintból építenek stadiont Szigetszentmiklóson úgy, hogy a városnak nincs felnőtt futballcsapata

2018. március 19., 19:12

Szerző:

Hétfőn először az MFor írta meg, hogy a Szigetszentmiklós Testgyakorlók Köre (SZTK) nevű városi klub 2,86 milliárd forintos tao-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó-szövetség, amelyből 2,12 milliárdot már lehívtak annak a stadionnak a megépítésére, amelyről 2011-ben a tao-rendszer indulása után született meg a döntés. Ennyi tao-pénzből eddig csak Felcsúton épült stadion, az építkezés szépséghibája pedig az – hívja fel a figyelmet a 444 –, hogy a városnak felnőtt futballcsapata sincs már.

Fotó: mfor.hu

Az SZTK még 2016 júliusában jelentette be, hogy a projekt indulásakor még stabil másodosztályú, később az NB III-ba visszaeső futballcsapat a megyei elsőosztályban folytatja, mert a tulajdonosok az inkább a stadionépítésre akarják fordítani a pénzt. Ekkor a stadiont gyakorlatilag még el sem kezdték építeni, néhány héttel ezelőtt az SZTK már arról tett bejelentést, hogy a futballcsapat az idény felénél a megyei elsőosztályban való szerepléstől is visszalép.

Az MFor a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva egyébként arról ír, hogy az SZTK által lehívott 2,12 milliárd forintos tao-támogás több mint fele, 58 százaléka három cégtől származik, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. 602,6 millió forintot, az Allianz Hungária Zrt. 438,6 milliót, az Orbán Viktor kötélbarátjának tartó Garancsi István tulajdonában álló Market Építő Zrt. pedig 192,9 milliót áldozott a szigetszentmiklósi stadion megépítésére. rajtuk kívül a a Generali Biztosító Zrt. 121,6 millióval, a HUNLAND-TRADE Mezőgazdasági Kft. 112,9 millióval, az IMMEDEX Europe Kft. 103 millióval, a Merck Kft. pedig 100 millió forinttal szállt be. A projektre eddig 1,5 milliárd forintot költöttek el, amelyből az emberi erőforrások Minisztériuma 361 millió forintos támogatással vette ki a részét. Ettől függetlenül az MFor által közölt felvétel tanúsága szerint az építkezési területen alig történt valami. Az új stadion összesen 3,5 milliárd forintba fog kerülni.

A tao-támogatási rendszer 2011-es indulása óta 360 milliárd forint ment el a látványsportokra, ahelyett, hogy ezt a pénzt a költségvetés kapta volna. Orbán Viktor az ügyben egyszerűen  a szemébe hazudott Magyarországnak.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.