100 éves műemléket dózerolnak a Népligetben

2018. október 17., 17:53

Szerző:

Az MSZP kőbányai szervezetének elnöke, a kerület önkormányzati képviselője, Somlyódy Csaba Facebook-oldalán megjelent képek szerint hétfőn megkezdődött az 1895-ben épült, a Népligettel egyidős, romos volta ellenére is műemléki védettséget élvező Népligeti Nagyvendéglő bontása.

A képviselő rövid posztjában arra is kitér, hogy „a Népligetre vonatkozó új – Fradivárosos – rendezési terv még nem került a Közgyűlés elé”,így a munkák megkezdésére semmiféle halaszthatatlan és egyértelmű ok nem létezik – írja a 24.hu.

A Népligeti Nagyvendéglőként ismertté vált épület a XX. század első felének fontos találkozó- és szórakozóhelyévé vált.

A Népligeti Nagyvendéglő egykor

A második világháború utáni államosítást, illetve a Népliget lassú pusztulás erősen megsínylette: a Kelet-Pesti Vendéglátóipari Vállalat egységévé vált, gyorsan romló állapotú épületben egyre kevesebb vendég fordult meg, felújításról szó sem lehetett. Később raktár lett belőle, nyolcvanas években vált elhagyatottá vált. A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben az épület omló falai közt leginkább csak hajléktalanok, illetve búvóhelyet keresők fordultak meg, néhány évvel ezelőtt pedig életveszélyessé vált.

Az óvszerekkel, elszórt fecskendőkkel és üres gyógyszeres levelekkel borított, tetőszerkezetét rég elvesztett épület mindezek ellenére megőrizte műemléki védettségét, noha felújítására racionális esély már nem igazán mutatkozott.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.