Íme a vízitorma, a természet antibiotikuma

Hazánkban is egyre gyakrabban találkozni a vízitormával, amivel nagyon sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. 

2024. április 8., 14:21

Szerző:

A mustárfélék családjába tartozó vízitorma (hivatalosan orvosi vízitorma) egy igen sokoldalú növény, amely különleges, tormaszerű ízével ételek ízesítésére is alkalmas, de a népi gyógyászatban gyógynövényként ismert. Gyakran a természet antibiotikumaként hivatkoznak rá, mivel tapasztalatok szerint rendkívül eredményes a hólyag- és a hörghurut kezelésében - írja a Dívány.hu.

Így gyógyít a vízitorma


A természetben a folyóvizek mentén előforduló vízitormában számos értékes tápanyag, köztük K-vitamin, A-vitamin, mangán, riboflavin és B6-vitamin található. „Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben, és több folsav található benne, mint egy banánban” – hangoztatják róla. Most lássuk, hogy fogyasztásától milyen tudományosan megalapozott előnyöket várhatsz.

A vízitorma egyike azoknak a leveles zöldségeknek, amelyek szinte teljes egészében vízből állnak, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a legnagyobb hőség idején is hidratált maradj. 

Egycsészényi vízitorma (34 gramm) K-vitamin-tartalma önmagában is elegendő a napi ajánlott beviteli érték fedezéséhez. Mint ismert, a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, illetve támogatja a csontképződést.

Magas C-vitamin-tartalma révén a vízitorma immunerősítő és sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, illetve a kollagéntermelést támogatva hozzájárulhat a haj, a körmök és a bőr egészségéhez.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a C-vitamin antioxidánsként működve semlegesíti a szabad gyököket, amelyek oxidatív stressz okozva olyan krónikus betegségekért felelősek, mint a rák.

Kevés olyan sokoldalú alapanyag létezik, mint a vízitorma, ezért annak, hogy mit kezdesz vele, szinte csak a fantáziád szab határt. Felhasználhatod salátákhoz, készíthetsz belőle levest, párolva fogyaszthatod köretként, fokhagymával és olívaolajjal keverve pesztóvá turmixolhatod, saláta helyett a szendvicsedbe teheted, vagy kísérleti jelleggel rászórhatod egy tetszőleges étel tetejére - írja a lap.

Gyomnövény? Dehogy! Gyógynövény!

Sok-sok gyomnövény egyben gyógynövény is. Ezek a növények a régi asszonyok körében közismertek voltak jótékony hatásaikról, éppen ezért gyűjtötték sok helyen őket. Mára ez a tudás javarészt kiveszett sajnos, pedig igen hasznosak lehetnek a mindennapi gyógyulás során.
 
Az Egészségkalauz összegyűjtötte milyen csodákat, vagyis gyomnövényeket, vagyis gyógynövényeket rejt hazánkban a kert, vagy éppen az útszéli csalintos. Íme.
 
(Kiemelt kép: Dyah Miller/Unsplash.hu)

2024. május 20., 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?