Íme a vízitorma, a természet antibiotikuma
Hazánkban is egyre gyakrabban találkozni a vízitormával, amivel nagyon sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.
A mustárfélék családjába tartozó vízitorma (hivatalosan orvosi vízitorma) egy igen sokoldalú növény, amely különleges, tormaszerű ízével ételek ízesítésére is alkalmas, de a népi gyógyászatban gyógynövényként ismert. Gyakran a természet antibiotikumaként hivatkoznak rá, mivel tapasztalatok szerint rendkívül eredményes a hólyag- és a hörghurut kezelésében - írja a Dívány.hu.
Így gyógyít a vízitorma
A természetben a folyóvizek mentén előforduló vízitormában számos értékes tápanyag, köztük K-vitamin, A-vitamin, mangán, riboflavin és B6-vitamin található. „Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben, és több folsav található benne, mint egy banánban” – hangoztatják róla. Most lássuk, hogy fogyasztásától milyen tudományosan megalapozott előnyöket várhatsz.
A vízitorma egyike azoknak a leveles zöldségeknek, amelyek szinte teljes egészében vízből állnak, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a legnagyobb hőség idején is hidratált maradj.
Egycsészényi vízitorma (34 gramm) K-vitamin-tartalma önmagában is elegendő a napi ajánlott beviteli érték fedezéséhez. Mint ismert, a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, illetve támogatja a csontképződést.
Magas C-vitamin-tartalma révén a vízitorma immunerősítő és sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, illetve a kollagéntermelést támogatva hozzájárulhat a haj, a körmök és a bőr egészségéhez.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a C-vitamin antioxidánsként működve semlegesíti a szabad gyököket, amelyek oxidatív stressz okozva olyan krónikus betegségekért felelősek, mint a rák.
Kevés olyan sokoldalú alapanyag létezik, mint a vízitorma, ezért annak, hogy mit kezdesz vele, szinte csak a fantáziád szab határt. Felhasználhatod salátákhoz, készíthetsz belőle levest, párolva fogyaszthatod köretként, fokhagymával és olívaolajjal keverve pesztóvá turmixolhatod, saláta helyett a szendvicsedbe teheted, vagy kísérleti jelleggel rászórhatod egy tetszőleges étel tetejére - írja a lap.