4 figyelmeztető jel, hogy túlságosan sok cukrot fogyaszt

A túlzott cukorfogyasztás veszélyes lehet az egészségre nézve. 

2024. október 23., 14:01

Szerző:

A cukor gyakorlatilag mindenben ott van, bizonyos mennyiségben pedig kell is a szervezetnek. Azonban, ha valaki túlzásba esik vele, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Összeállításunkban most mutatunk 4 figyelmeztető jelet, amik arra engednek következtetni, hogy valaki túl sok cukrot fogyaszt. 

Állandó fáradtság és ingadozó energia

Amennyiben étkezések után hirtelen fáradtságot vagy energiacsökkenést érez, akkor lehet, hogy a vércukorszintje túl gyorsan emelkedett meg, majd ugyanilyen hirtelen zuhant vissza. Amikor cukrost eszik, akkor a glükózszint gyorsan megemelkedik, majd nagyon gyorsan le is esik. Ennek a következménye lehet a kimerültség és az enerváltság. A túl sok cukor ráadásul szüntelen édesség utáni vágyat is eredményezhet. 

Bőrproblémák 

A túl sok cukor fogyasztása a bőr állapotára is hatással lehet. A magas inzulinszint serkenti a zsír kiválasztását a faggyúmirigyekből, ami aztán eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezethet. Ha gyakran tapasztal magán pattanásokat, amik ráadásul gyulladtak ki is, akkor az annak a jele lehet, hogy az étrendje túl sok cukrot tartalmaz.   

Gyenge immunrendszer, gyakori fertőzések

A túlzott cukorbevitel miatt az immunrendszer is legyengülhet, ami aztán gyakoribb fertőzésekhez és lassabb sebgyógyuláshoz vezethet. A cukor serkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, ami csökkenti a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességét.  

Hangulatingadozások 

A cukor nagy hatással lehet a hangulatra is. Az elfogyasztása után az egekbe kerül a dopaminszint, ami bár átmenetileg egy boldog állapot, de a vércukorszint ingadozása miatt gyakran tapasztalhat idegességet, szorongást vagy akár depressziót is. 

Így lehet csökkenteni a cukorbevitelt 

A bevitel csökkentése érdekében először is fontos ellenőrizze az élelmiszerek címkéit és ügyeljen olyan kifejezésekre, mint a szacharóz, fruktóz és glükózszirup. Ezek ugyanis gyakorlatilag mind-mind cukrot, amik rejtett formában számtalan ételben jelen vannak. Ezenkívül pedig csökkentse az édes ételek és italok adagját, egyen több rostot, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmazó ételeket, amik hosszabb ideig biztosítanak jóllakottság érzetet. Nyilván nem arról van szó, hogy soha nem szabad megenni egy-egy szelet sütit, a hangsúly a mértékletességen van. 

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)