Így jelzi a szervezet a túlzott cukorfogyasztást

A szervezetnek kis mennyiségben szüksége van a cukorra, de a túlzott cukorfogyasztás gyulladáshoz, cukorbetegséghez és egyéb súlyos következményekhez vezethet.

2024. július 24., 14:14

Szerző:

A hozzáadott cukor fogyasztását sajnos nehéz kikerülni, hiszen szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható, még a sós rágcsálnivalókban és a tejtermékekben is. Pedig a túlzott cukorfogyasztás súlyos következményekkel járhat. Gyulladások jelenhetnek meg a szervezetben, kialakulhat a cukorbetegség, és a máj is veszélybe kerülhet. Sőt, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, ahogy a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is.

A bien.hu olyan jeleket szedett össze, amik azt jelzik, túl sok cukor van a szervezetben, és ideje visszafogni a fogyasztását. Egyik ilyen egyértelmű jel a túlzott édesség utáni vágy, ebben az esetben az agyban az örömközpont és a dopamin nevű, úgy nevezett boldogsághormon termelése már biztosan befolyásolva van a cukor által. Szintén a túlzott cukorfogyasztást jelzi, ha folyamatosan éhséget érez, amit szinte lehetetlen kielégíteni. 

Ezek a jelek is a túlzott cukorfogyasztásra figyelmeztetnek

A gyakori fáradtság és energiaszegény állapot mögött is gyakran a gyorsan felszívódó cukor áll. A cukor ugyanis hirtelen megemeli a vércukorszintet, amit a hasnyálmirigynek fokozott inzulinválasszal kell lereagálnia, ami gyorsan leviszi a cukorszintet. A hirtelen hangulatváltozásokért is felelhet a túl sok cukor, ahogy a magas vérnyomásért is. 

Fontos kerülni a lefekvés előtti cukorfogyasztást, mivel a cukor felpörgeti a szervezetet és nehézzé teheti az elalvást. Így, ha ön is nehezen alszik el, érdemes feljegyezni, mit szokott este fogyasztani, és mennyi hozzáadott cukrot tartalmaznak ezek az ételek. A koncentrációs problémák is jelezhetik a túl sok cukrot a szervezetben, ami hiperglikémiát okoz, magasan tartja a cukorszintet. Az agy folytonos pörgése pedig csapongó gondolkodást és dekoncentráltságot eredményez.

Az édesítőszerekkel is vigyázni kell

A cukor mellett a különféle édesítőszerek is veszélyesek lehetnek a szervezetre. Legutóbb például az egyik legnépszerűbb édesítőszerről, a xilitről derültek ki riasztó tények. A European Health Journal című szaklapban tették közzé azt a friss tanulmányt, amelyből kiderült, hogy a xilit tartalmú italokat fogyasztó önkéntesek vérének glükózszintje ezerszeresére emelkedett az ital elfogyasztását követően. A normál fehér cukor fogyasztása csupán 10-20-szoros glükózszint-emelkedést okoz, így a xilit hatása extrémnek számít.

Ráadásul a xilit befolyásolja a véralvadást és elősegíti a rögképződést, amelyek a szívbe jutva szívrohamot idézhetnek elő, de az agyi erekben elakadva akár stroke is kialakulhat miattuk. A kutatások szerint ez a hatás még akkor is érvényesül, ha az adott élelmiszer csak kisebb mennyiségben tartalmaz xilitet. 

(Kép forrása: Pixabay)