Komoly veszélyt jelent a szervezetre ez az üdítő, sokan mégis imádják
A különféle szénsavas üdítők nem tesznek jót a szervezetnek, sokan mégsem tudnak róluk lemondani.
A szakemberek már többször figyelmeztették az embereket a szénsavas üdítők veszélyeire. A kutatások szerint, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen italokat, nagyobb eséllyel szenvednek például fogászati problémáktól, de a szívnek sem használ. Most kiderült, hogy a máj egészségét is hátrányosan érinthetik, írta meg a Daily Mail.
Nagyon egészségtelenek ezek az üdítők a szervezet számára
Már korábban kiderült, hogy a szénsavas italok több szempontból is problémát jelentenek. Ám az egyik legnagyobb gond, hogy egyes üdítők nagyon sok felesleges cukrot tartalmaznak. A Daily Mail cikkéből kiderült, hogy van olyan dobozos ital, ami ötször annyi cukrot és négyszer annyi kalóriát tartalmaz, mint mondjuk a diétás verziók.
A kutatások szerint ebből a szempontból a legegészségtelenebb a Coca Cola Cherry, amely közel három teáskanál cukrot és majdnem ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint három csokis keksz. Az irányelvek szerint, legfeljebb hat teáskanálnyi felesleges cukrot szabad naponta fogyasztani, ennek a mennyiségnek a fele már megtalálható ebben az üdítőben.
Közvetlenül a cseresznyés változat mögött az eredeti Coca Colában is nagy mennyiségű cukrot találtak, egy teáskanállal többet, mint egy Mars-szeletben, de nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmazott, mint a meggyes változat. Az elemzés például arra is rávilágított, hogy az energiaitalok mennyi cukrot tartalmaznak, például a Red Bullban valamivel több cukrot találtak, mint a hagyományos Coca Colában, de kevesebb benne a kalória.
A Harvard Egyetem szakértőinek 2010-es tanulmánya szerint azoknál, akik naponta egy vagy több doboz cukorral édesített italt isznak, 26 százalékkal nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Az újonnan végzett kutatások alapján arra jutottak, hogy a túl sok cukros ital fogyasztása növelheti a szívbetegségek kockázatát is, mivel úgy gondolják, hogy megemelhetik a triglicerid-szintet, ez egy olyan zsírfajta, amely megvastagíthatja a szívet ellátó artériákat.
A túlságosan magas cukorbevitel emellett zsírfelhalmozódást okozhat a májban, ezzel pedig akár növelheti a májrák kockázatát. A szakemberek elárulták, hogy fontos, hogy az emberek csökkentsék a cukorbevitelüket, főként manapság, amikor nagyon sok felesleges cukor kerülhet a szervezetbe az üres kalóriákkal együtt.
Első lépésként nagyszerű, ha valaki száműzi a cukros italokat az étrendjéből. Sokan ezt úgy próbálják megoldani, hogy a diétás vagy mesterséges édesítőszerrel készült verziókat választják, de ezeknek a túlzott fogyasztása sem tesz jót a szervezetnek. Éppen ezért az a legjobb, ha vizet fogyasztunk.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)