Egyre nagyobb problémát okoz ennek a rovarnak a terjedése Európában, a falakon is átrágja magát

Az európai országokban egyre nagyobb problémát jelent egy rovarnak a terjedése, ami képes átrágni magát a falakon, kábeleken.

2024. október 7., 15:52

Szerző:

Egyre több országban okoz problémákat a Tapinoma magnum hangyafaj, amely ellen szinte lehetetlen védekezni. Korábban a rovar még csak a Földközi-tenger térségében volt jelen, de az utóbbi években északabbra is megjelent – írja a Femina.hu.  

Sok embernek okoz problémát ez a rovar Európában

Tapinoma magnum egy nagyjából 3 milliméteres hangyafaj, amelyet már jól ismerhetnek azok, akik a Földközi-tenger térségében élnek. Korábban főként ezeken a területeken volt jelen, de egyre nagyobb számban fordulnak elő az északi térségekben. A hangyafaj megjelent például Franciaországban, ahol súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban, ám még az épületeket is megrongálta, ezért egyes emberek kénytelenek voltak elhagyni az otthonaikat. A németországi Kehl városában áramkimaradást is okoztak, mivel a hangyák átrágták magukat a kábeleken.

A hangyafaj egyik különlegessége, hogy több királynője van, ezek egyesítik a kisebb kolóniákat, melyek szuperkolóniákat alkotnak milliónyi egyeddel. Ettől pedig rendkívül nehéz őket kiirtani. A hagyományos módszerek, amelyeket a hangyák ellen szoktak alkalmazni, például a fészkek forró habbal történő kezelése vagy égetése, eddig nem bizonyultak hatékonynak.

A szakértők szerint a hangyák terjedését a globális felmelegedés segíti. Ezek a hangyák jobban kedvelik a száraz, meleg klímát, de a hidegebb időszakot is képesek túlélni, ezért télen sem könnyebb őket kiirtani. Az egyetlen megoldás, hogy a hangyák télen gyengébbek, így ilyenkor hatékonyabb lehet a védekezés ellenük, állítják a szakértők.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)