Vigyázat! A Badacsony tele van lódarázzsal

Ha a Badacsonyon jár, és találkozik velük, ne hessegesse őket!

2024. augusztus 29., 14:37

Szerző:

Az Egry József-kilátó és a Ranolder-kereszt között, az Országos Kéktúra útvonala menti fákon több lódarázsfészek is található a Badacsonyon – közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a túrázók értesítése alapján – írja az Index. A lap azt írja, miután a lódarazsak párzása mostanság zajlik, ezért ekkor különösen aktívak a rovarok, a fészkük védelme miatt akár a kirándulókra is támadhatnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján jelezték, a lódarázs szúrása leginkább az allergiások számára veszélyes, az arcot, nyakat, szájüreget ért, azonban bárkinél fulladást okozhat, ezért kérik a túrázókat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a területen, ahol fészküket észlelték, az Egry József-kilátó és a Ranolder-kereszt közötti Kéktúra szakaszon.

A fészek 2–3 méteres körzetében a néhány őrszem minimális ingerlésre vagy indokolatlanul is hajlamos támadni, távolabb már szelídebbek. Mérge gyengébb, mint a háziméhé, de szúrása fájdalmasabb, nagyobb helyi reakcióval jár. A természetjárók más térségek erdőségeiben is találkozhatnak lódarazsakkal ebben az időszakban. Ha mégis találkoznának lódarazsakkal, fontos, hogy kerüljék a hirtelen mozdulatokat, ne próbálják meg elhessegetni a rovarokat, inkább azokat nagy ívben kikerülve, óvatosan hagyják el a helyszínt!

Augusztus elején például egy 40 év körüli nő a családjával kirándult egy Veszprém vármegyei kilátónál amikor egy lódarázs raj vette körül őket, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat. A nőt több szúrás érte testszerte, majd szédülni kezdett, hányingere lett és úgy érezte, mintha a torka is dagadni kezdett volna. Egy héttel később figyelmeztetést adott ki a Bakonyerdő Zrt. egy, a Nosztory Élménypark közelében található lódarázsfészek miatt. A rovarok az év ezen szakaszában különösen agresszívak lehetnek.