Lódarázs raj támadt egy kiránduló családra egy Veszprém vármegyei kilátónál

A lódarázs raj támadása következtében a család egyik tagjánál allergiás tünetek jelentkeztek, így az esethez mentőhelikopter érkezett.

2024. augusztus 9., 11:59

Szerző:

Múlt hétvégén egy 40 év körüli nő a családjával kirándult egy Veszprém vármegyei kilátónál amikor egy lódarázs raj vette körül őket, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat. A nőt több szúrás érte testszerte, majd szédülni kezdett, hányingere lett és úgy érezte, mintha a torka is dagadni kezdett volna.

A kirándulócsapat azonnal a mentők gyors segítségét kérte, mentésirányító bajtársunk pedig mentőhelikoptert riasztott a helyszínre. A bejelentők vonalban maradtak a mentésirányítóval és pontosan követték a telefonos instrukciókat. Helyszínre érkező bajtársaink emelt szintű ellátásba kezdtek, ami sikerre vezetett. Az allergiás beteget végül stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentő.

A lódarázs eredete

A lódarázs alapvetően eurázsiai elterjedésű, de Észak-Amerikába is betelepítették. Jellegzetes darázsmintázatot visel, társas életű rovar, melynek kolóniái tavasztól késő őszig aktívak. A közös munkával felépült darázsfészkek télire kiürülnek, a dolgozók, a herék elpusztulnak és csak a megtermékenyített királynők telelnek át, hogy a következő évben új családot alapíthassanak.

A lódarázs fullánkját az emlősök bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Szúrása fájdalmas, allergiás reakció esetén, kezelés nélkül akár halált is okozhat. A lerombolt fészket a megmaradt kolónia többnyire az eredeti helyen megpróbálja újjáépíteni, ezért eltávolítását csak szakértők végezzék. Az emberek közelségéhez is jól alkalmazkodott, ezért fennmaradása biztosított, a Természetvédelmi Világszövetség nem listázza veszélyeztetett fajként, Magyarországon nem élvez törvényes oltalmat.

Ezt tegyük, ha megcsíp a lódarázs

Amennyiben nem vagyunk allergiások a darázscsípésre, mindig a csípés hűtése legyen az első teendőnk, hiszen a hidegnek köszönhetően azonnal enyhülni fog a fájdalom és a viszketés. Szintén sokat segíthet, ha az érintett területre egy fél hagymát teszünk. Annak ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá hűsíti is a csípés helyét.
Az ecetes hideg borogatás is hűsítőleg hat, mindemellett még a méreganyagot is semlegesíti.

A patikákban kaphatók olyan termékek, melyek hővel képesek semlegesíteni a mérget, enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a duzzanatot. Ezek a thermostiftek egy fizikai eljárás következtében pozitívan befolyásolják az immunreakciókat, aminek köszönhetően csillapítani tudják a gyulladásos reakciókat.

Abban az esetben, ha allergiás reakció lép fel, minél előbb keressünk fel egy orvost! A légszomj, a szédülés, a hányás és az ájulás mind allergiás reakcióra utalhatnak, ami kezelés hiányában akár halálos kimenetelű is lehet. Amennyiben a szánkat vagy a torkunkat csípte meg a darázs, akkor végképp fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, hiszen ilyen esetben annyira feldagadhatnak a légutak, hogy már nem kapunk levegőt. Azoknál a személyeknél, akik pontosan tudják, hogy allergiások a darázscsípésre, mindig legyen egy olyan injekciós eszköz, amit akár saját maguknak is be tudnak adni. A legjobb választásnak az önadagolós adrenalin injektáló tollak bizonyulnak, melyeket akár ruházaton keresztül is lehet alkalmazni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)