Magyarországra ért az ázsiai lódarázs

Óvakodjanak a méhek!

2023. augusztus 26., 09:02

Szerző:

Megjelent az ázsiai lódarázs Magyarországon. Érkezezése várható volt, 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában – számol be Facebookon a Magyar Természettudományi Múzeum. Márta Tamás kimlei méhész már elfogta az első két bizonyítópéldányt, amelyek a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerültek.

A közlemény szerint azonban nincsen ok a pánikra: ez ugyanis az európai lódarázsnál kisebb, és „nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Lakossági, közegészségügyi szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni”. Dr. Vas Zoltán biológus, főmuzeológus megnyugtat, hogy a hazánkban most megjelent faj, a vespa velutina nem azonos az óriás lódarázzsal, a vespa mandariniaval, amely szintén ázsiai, és valóban hatalmas, akár 5-6 centis is lehet – utóbbi nem telepedett meg Európában.  

A legnagyobb veszélyt a méhekre jelenti, ugyanis előszeretettel vadászik rájuk. 

(Kiemelt képünkön az ázsiai ragadozó darázs (Vespa velutina), telelő királynő, Bouxieres aux dames, Lotaringia, Franciaország. Fotó: Stephane Vitzthum / Biosphoto / Biosphoto via AFP)