Agresszív lódarázs-támadás veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést

Figyelmeztetést adott ki a Bakonyerdő Zrt. egy, a Nosztory Élménypark közelében található lódarázsfészek miatt. A rovarok az év ezen szakaszában különösen agresszívak lehetnek.

2024. augusztus 13., 15:58

Szerző:

Figyelmeztetést adott ki a Bakonyerdő Zrt. egy, a Nosztory Élménypark közelében található lódarázsfészekről, amelynek lakói az évnek ebben az időszakában különösen agresszívak lehetnek. A lódarázs csípése akár életveszélyes is lehet – hívta fel a figyelmet a Dívány.

Megcsípik a túrázókat a lódarazsak

A Paloznak település irányába vezető kék háromszög jelzésű turistaút mentén található darázsfészekről a természetjárók tettek bejelentést, akik közül többeket meg is csíptek a rovarok – adta hírül Facebook-oldalán a Bakonyerdő Zrt. A veszélyre táblák hívják fel a figyelmet. 

Megközelítőlegesen a fészek az Élményparktól délre Paloznak irányába haladva a turistaút út nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakasz jobb oldalon található mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben található. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai koordintákkal segítik a kirándulókat, hogy elkerülhessék a veszélyes rovarokat: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552.

A lódarázs feromonokkal üzen a társainak, ha bajba kerül

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni. A magányos lódarázs ugyanis veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságról is jeleznek a kolónia többi egyedének, és azok veszélybe került társuk segítségére sietnek. Incidens éjszakai túrákon is történhet, mert a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez.

Mint írják, az augusztus végi-szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs, életciklusának legintenzívebb időszaka. A fészkek ilyenkor a legnagyobb létszámúak, és ilyenkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye szinte a nullára csökken.

A lódarázs nem csak az allergiásokra jelent veszélyt

Azok számára, akik allergiások a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Valamint a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is hordozhatnak veszélyeket. A darázsméreg hisztamint tartalmaz, ez váltja ki az allergiás reakciót. Csípés esetén a méreg  lokális izombénulást okozhat, ebben rejlik a veszélye – számol be a Sokszínű Vidék.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.