Folyton meg van fázva? A padlizsán lehet a legjobb gyógyír
Az őszi-téli időszakban a padlizsán sokat segíthet.
Bár egyre többen kedvelik, ám a padlizsán, illetve annak elkészítési módjai még mindig nem elég ismertek, pedig nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is – hívta fel a figyelmet a RealSimple.
A zöldségek közül a padlizsán az egyik, amelyet ősszel is érdemes fogyasztani. Sokan azonban előítéletesek ezzel az értékes zöldséggel kapcsolatban, ami többek között az állaga és az íze miatt alakulhatott ki: belül puha, a héja viszont kissé rágós lehet, és esetenként kesernyés íze van, ha nem megfelelő az elkészítés módja. Ám valójában egy jó recept alapján elkészített padlizsánnak nagyon is kellemes, lágy íze és textúrája van.
Fogyasztható sütve, párolva, rántva, és akár még szendvicskrémként is. Igazán értékes tápanyagokat tartalmaz, így a dietetikusok is mindenkit arra biztatnak, aki eddig nem igazán kedvelte ezt a zöldséget, hogy adjanak még egy esélyt egy-egy padlizsános ételnek.
Tele van vitaminokkal: a padlizsán az egész szervezetnek jót tesz
Azon kívül, hogy remek rostforrás, a padlizsán a vitaminpótlás szempontjából is nagyon jó szolgálatot tehet. A legnagyobb részét ugyan a víz teszi ki, ám bőségesen tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, káliumot és nátriumot is, valamint kiváló vasforrás, így a vérszegénységgel küzdőknek is ajánlott.
A magas víztartalma miatt a fogyókúra alatt is fogyasztható, bár a kalóriatartalmáról nem szabad megfeledkezni. Számos egészségügyi probléma esetén is segítséget jelenthet, például az ősszel és télen gyakori légúti megbetegedések kezelésében is bevethető. Magas az A-, illetve C-vitamintartalma, amelyeket ilyenkor mindenképpen pótolni kell. A padlizsán így gyakorlatilag hozzájárul a nyálkahártyák és az immunrendszer egészségéhez is.
Gyulladások esetén is érdemes fogyasztani, ugyanis a padlizsán olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek semlegesíteni a környezetből, például a levegőből származó káros anyagokat, illetve eltávolítani ezeket a szervezetből. Ezzel megakadályozza a gyulladások kialakulását, amelyek összességében is gyengítik a szervezetet, de a kezelésükre is alkalmas.
Aki sokat küzd azzal, hogy nem fogyaszt elég rostot, annak érdemes lehet bármilyen formában padlizsánt fogyasztania, hiszen a bél egészségéhez is nagyban hozzájárul, ami gyakorlatilag az immunrendszer központjának is tekinthető.
A káliumtartalma miatt támogatja a vérnyomás egészséges szinten tartását, hiszen a kálium segíti az erek ellazulását, de a padlizsán a diétázók körében is kedvelt élelmiszer, hiszen fokozza az anyagcserét. Összességében egy valóban különleges zöldségről van szó, amit érdemes ősszel is nagyobb mennyiségben fogyasztani.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)