Orrpolip: tartós megoldást jelenthet ez az eljárás

Az orrpolip makacs probléma, sokan szenvednek a tüneteitől, és sajnos sok esetben a gyógyszeres vagy műtéti kezelés sem hoz jelentős javulást.

2024. szeptember 21., 14:35

Szerző:

Kutatások szerint a biológiai terápia tartós megoldást jelenthet az érintettek számára, még a műtét után kiújuló orrpolip esetén is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmondta, hogy mit érdemes tudni erről a kezelésről – írja az Egészségkalauz.

Orrpolip az orrnyálkahártya tartós gyulladása miatt

Az orrpolip már csak a szövődmény, melynek a megelőzéséhez az alapbetegséget, vagyis az orrnyálkahártya tartós gyulladását kell kezelni.

A legújabb kutatások tükrében feltételezhető, hogy immunológiai ok állhat a tartós orrnyálkahártya-gyulladás hátterében. Vélhetően ezzel áll összefüggésben az a megfigyelés is, miszerint a légúti allergiások körében gyakoribb az orrpolip előfordulása. Az allergiáról ugyanis régóta tudjuk, hogy megjelenése szintén az immunrendszer működésével, allergiások esetében túlműködésével áll kapcsolatban. A kulcs tehát az immunrendszer kisiklott működése, a biológiai terápia segítségével pedig ezt tudjuk helyreállítani.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 2019-ben engedélyezte a dupilumab hatóanyag használatát a krónikus rhinosinusitis orrpolip (CRSwNP) betegek esetében. Azt megelőzően és azóta is több vizsgálat igazolta a terápia hatékonyságát. Két 2018-as kutatás során a dupilumab hatóanyaggal történő kezelés mellett 51% és 57%-os javulást tapasztaltak a résztvevők orrdugulás terén, szemben a csak kortikoszteroid kezelés melletti 15% és 19%-os javulással. A The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 2022-ben megjelent tanulmánya szerint a dupilumab más hatóanyagokhoz képest is hatékonyabbnak bizonyult az orrpolip kezelésében.

A kezeléssel kapcsolatban dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az egyszerűen használható, önbelövős injekciót a beteg az otthonában tudja beadni magának, kéthetente. Az injekciós kezelés igénybevételéhez a betegnek első körben fül-orr-gégészeti vizsgálaton kell részt vennie. Itt az orvos felméri, hogy alkalmas-e az injekciós kezelésre. Amennyiben igen, az elbírálási folyamatot követően a kezelőorvos jelentős kedvezménnyel tudja felírni a beteg részére a támogatott készítményt.

Nátha vagy influenza? Mutatjuk a különbségeket!

Az őszi-téli időszakban „menetrendszerűen” tarolnak a felső légúti megbetegedések, az influenza, a megfázás egyaránt szedi az áldozatait. Mely tünetekkel érdemes orvoshoz fordulnunk? Hogyan kúráljuk a különböző légúti megbetegedéseket? Nem minden lázzal, légúti bántalmakkal és rossz közérzettel járó megbetegedés infuenza, sokszor egy egyszerú náthával állunk szemben. Egy biztos: mindkettőt vírus okozza, és akkor jelentkeznek tömegesen, amikor a párásabb időben könnyebben terjednek kórokozóik és szervezetünk védekezőképessége amúgy sincsen a tetőfokán.

A nátha tünetei

Náthát vagy megfázást nagyon sokféle vírus okozhat, melyek egymáshoz többé-kevésbé még hasonlóak is, ellenük pedig nincsen védőoltás.

A legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy a betegség lassan jelentkezik, pár napig lappanghat, majd tünetei fokozatosan erősödnek és olyan 3-4 nap alatt alább is hagynak.

Ha nem, akkor kialakulhatott már bakteriális fertőzés a nátha nyomán, amit antibiotikummal kezelnek.

Megfázás esetén csöpög az orrunk, kapar a torkunk, gyengének érezzük magunkat. Gyakori, hogy folyamatosan fújjuk az orrunkat és szinte alig kapunk levegőt. Amikor pedig már nagyon fáj a torkunk és a köhögés is megjelenik a fertőzés elérte a gégénket és a légcsövünket. Ha magas lázat tapasztalunk, előfordulhat, hogy már bakteriális fertőzéssel van dolgunk. A pihenést ezért az egyszerű nátha esetén is komolyan kell venni, hogy megfelelően gyógyulhassunk.

Az influenza tünetei

Ezt a megbetegedést az influenza vírusának 3 nagy típusa (A, B, C) okozza, melyeken belül a vírusnak számos mutációja előfordul. Járványos betegség, ami mivel folyamatosan átalakul, ellene évről-évre új védőoltást is kell kapni, ha megpróbálnánk elkerülni. A betegség hirtelen jelentkezik, magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, végtagfájdalommal. Tüsszögés rendszerint nincsen, viszont a torokfájás rendkívül erős lehet, a láz pedig 40 fok felé is felkúszhat, miközben szervezetünk küzd a vírussal. Az a legkellemetlenebb, hogy a tünetek fájdalmasak, levertséget, hidegrázást okoznak, és állandóan jelen vannak. Az influenzát nem szabad félvállról venni, hiszen sokáig, akár 1-2 hétig is eltarthat meggyógyulni belőle és olyan szövődményeket is okozhat, mint a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyhártya- és agyvelőgyulladás és más, akár halálos kimenetellel is járó betegségek.

További részletek itt.

( Fotó: Wikipedia)