Itt a legújabb őrület, két kézzel kapkodnak érte a magyarok
Egy újabb, egészségesnek vélt csodaital fogyasztására buzdít a közösségi média, amire úgy tűnik, hogy a magyarok szépen rá is haraptak.
Megvan a közösségi média legújabb slágere, mely az interneten terjedve ezreket győz meg arról, hogy milyen komoly egészségügyi előnyökkel rendelkezik – hívta fel a figyelmet az Agroinform. De vajon mi fán terem a magyarok legújabb kedvence, az okravíz, egyáltalán mi az az okra? A következőkben erre adunk választ!
Így kerül az okra az asztalra
Bár sokunknak fogalmuk sincs arról, hogy mi lehet az az okra, Afrikában azért már évszázadok óta ismerik és használják a növényt. Sőt, itthon is egyre több helyen lehet kapni, és egyre többen fognak bele a termesztésébe is. Azaz a mályvafélék családjába tartozó konyhakerti növény egyre nagyobb hatással van a magyarokra.
A kinézetre leginkább egy tudathasadásos, ámde igen termetes chilipaprikának kinéző, a fagyra igencsak érzékeny növényről emellett érdemes tudni azt is, hogy a szegények eledelének is nevezik. Az Agroinform itt felidéz egy 2015-ös, a fejlődő országok alultápláltsági problémáit vizsgáló tanulmányt, melyben a készítők arra voltak kíváncsiak, hogy az őshonos zöldségek fogyasztása segíthet-e az élelmezési bizonytalanságban. A létfontosságú tápanyagokat, fehérjét, rostot, kalciumot, cinket és vasat tartalmazó okra az elsők között szerepelt.
Ám a rengeteg földi jóért meg kell mindenkinek szenvednie: az okra íze ugyanis nyersen bár enyhe, a héja ropogós, a színe pedig halványzöld, és brutálisan sok rostot tartalmaz, ami a főzéskor lesz belőle, arra nehéz szavakat találni. A növény ugyanis a hő hatására furcsa nyálkát bocsát ki, amit a gasztronómia legmerészebb és kicsit talán perverz képviselői ételsűrítőként is használhatnak.
Ám ami ennél is fontosabb, hogy az okra kimagasló rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztőrendszerre. C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert, és jókora adag magnézium és folsav is található benne. Mint ahogy antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, egy 2019-es tanulmányból pedig kiderült, hogy cukorbeteg patkányoknál az okravíz napi szinten történő fogyasztása csökkentette a vércukorszintet és a gyulladást jelző markereket.
Íme a magyarok legújabb kedvencének receptje
A fentieket olvasva egészségtudatos olvasóink mostanra biztosan beszereztek több kiló okrát, és tűnkön ülnek, hogy megtudhassák, mégis hogyan készül az egészséget ilyen szinten óvó nedű, az okravíz. Nos, mi sem egyszerűbb: a nyers, szeletelt okrahüvelyeket egy éjszakán át hidegen kell áztatni, majd egy szűrőedény segítségével leszűrni, majd az így kapott nedűt már csak el kell fogyasztani. Amit azonban érdemes tudni, hogy a nyálkás folyadéknak enyhén kesernyés lesz az íze, ami kihat az itóka élvezetének mértékére is.
A folyadékot aztán fogyaszthatjuk, ha irritábilis bélszindrómában (IBS) vagy gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedünk, ahogy a vesekőre hajlamosak is bízhatnak a folyadék jótékony hatásában. Ám mielőtt bárki elkezdene otthon okravizet inni, azelőtt azért érdemes konzultálnia a házi- vagy kezelőorvosával.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: PavKorukonda / Pixabay)