Mi mindent kell tudnunk, ha borkóstolót szervezünk?

Legyen szó születésnapi összejövetelről, egy laza baráti programról vagy akár egy izgalmasnak ígérkező randevúról, a borkóstoló mindig jó ötlet – főleg, ha mi magunk szervezzük!

2022. augusztus 3., 11:14

Szerző:

Így egyrészt mindent a vendégeink ízlésére szabhatunk, másrészt pedig egy sokkal intimebb élményt biztosíthatunk az egybegyűlteknek. Az azonban, hogy ez az élmény mennyire lesz pozitív, az a megfelelő borválasztástól kezdve az ételekig sok tényezőn múlhat. A következőkben igyekszünk mindenkit felkészíteni, hogy igazi profivá válhasson a borkóstoló-szervezésben!

Borkóstoló-szervezés mesterfokon

Ha az alábbi szempontokat egytől egyig észben tartjuk, nemcsak egy szuper eseményt, hanem egy felejthetetlen élményt is biztosíthatunk a vendégeinknek. Listaírásra, szervezésre felkészülni!

Válasszunk tematikát!

Ha igazán minőségi borkóstolót szeretnénk tartani, elengedhetetlen, hogy pontosan meghatározzuk a témáját. A lehetőségeink tárháza szinte végtelen! Francia borok vagy magyar borok szerepeljenek a listán? Vegyünk végig egy régió legnemesebb és leghíresebb borait? Egy különleges nedűkből álló kóstolót szeretnénk? Esetleg vakon kóstolást tartanánk egy játékkal egybekötve? Csak rajtunk áll – és persze a vendégeinken –, hogy mit választunk!

Állítsuk össze a vendéglistát!

Kiket hívjunk meg? Ez általában minden eseménynél fogós kérdés, de egy borkóstolót illetően különösen. Fontos, hogy olyan embereket gyűjtsük össze, akik maguk is szeretik a borokat és szívesen próbálnak ki újdonságokat. Az is lényeges, hogy ne vállaljuk túl magunkat, egy szűkkörű, 6-8 fős társaságot ellátni éppen elég lesz, pláne elsőre.

Ráadásul azt is előre össze kell gyűjtenünk, hogy kinek milyen ízlése van a párlatokat tekintve: van, aki a testes vöröseket szereti, van, aki csak a rozét tudja meginni, azt is inkább fröccsben, míg van, aki kifejezetten csak egy-egy borrégió italait kedveli. És itt még meg sem kérdeztük őket az esetleges ételallergiákról és diétákról – ugyanis ez is olyasvalami, amire oda kell figyelnünk, ha házigazdák vagyunk.

Legyen meg az eszköztárunk

Nem tarthatunk borkóstolót, ha nincsenek meg hozzá a szükséges eszközeink. A megfelelő borospoharak – az egyes típusokhoz másféle méretű és formájú illik! – mellett szükségünk lesz dugóhúzóra, esetleg köpővödrökre, vizespoharakra és vizeskancsókra is. A borhűtők, illetve a mutatós dekantálók már csak a habot jelentik azon a bizonyos tortán.

„Borkorcsolyák”

A gasztronómiai élményt a kóstolás közben felszolgált kis falatkák teszik majd teljessé. Az, hogy mit kínálunk, szintén több mindentől függ. Egyrészt a vendégeink ízlésétől, esetleges allergiáitól, illetve diétáitól. Másrészt attól, hogy milyen típusú borokat fogyasztunk, ugyanis egészen más illik egy virágos, friss fehérborhoz, mint egy erőteljes ízvilágú vörösborhoz. Persze az sem utolsó szempont, hogy milyen ételek elkészítésében jeleskedünk! Amivel szinte soha nem lőhetünk félre, azok a különböző pogácsák, sós rágcsálnivalók, amelyek az alkohol hatásai ellen is jót tesznek.

Megfelelő szervírozás

Egészen elronthatja az élményt, ha a bort nem megfelelően szervírozzuk. De mégis mi mindenre kell figyelnünk? Egyrészt a sorrendre. Ha több típusú itallal készülünk, akkor kezdjük a habzóval, folytassuk a könnyed fehérekkel, majd jöhetnek a rozék és az egyre testesebb vörösek, végül pedig a desszertborok. Az sem mindegy, hogy ezeket milyen hőfokon szolgáljuk fel, mindig ellenőrizzük le az üvegen, hogy mit tanácsolnak! Végül, de nem utolsó sorban jó tudni, hogy egyes borokat szellőztetni szoktak felszolgálás előtt, hogy ki tudjanak teljesedni az ízeik.

Ha mégsem szerveznénk…

Nem tartjuk kizártnak, hogy ez a rengeteg információ és teendő valakit annyira letaglózott, hogy azonnal meg is gondolta magát, és inkább nem szervez borkóstolót. Mi erre egyérszt azt mondjuk, hogy igenis érdemes belevágni, mert egy szórakoztató és tanulságos élmény lehet mind nekünk, mind a vendégeknek. Ráadásul ez is olyasvalami, amibe könnyen bele lehet jönni.

Ugyanakkor megértjük, ha valaki inkább a kényelemre szavaz, neki is szerencséje van! Magyarországon ugyanis rengeteg pincészet kínál változatos borkóstolókat, így mindenki megtalálhatja számításait. Fogjuk meg a kiszemelt társaságot, és irány Eger, Pécs vagy Villány leghangulatosabb pincészeteibe!