Szakértő magyarázta el, miért veszélyes a manórúd

Nem tudjuk, honnan jön, a leszokást segítő eszközök definíciójának pedig alapból nem is felel meg egy nikotin-tartalmú eszköz – mondta el a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke.

2022. június 23., 15:39

Szerző:

Kifejezetten veszélyes lehet a manórúdnak is nevezett Elf Bar használata a fiatalokra, nem azért, mert a dohányzást kiváltó, elektronikus eszközök azok, hanem mert az Elf Bar eleve a nemdohányzó fiatalokat célozza. Legalábbis így véli Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója és a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke HVG.hu-nak adott interjújában.

Az orvos kifejtette, az Elf Bar veszélye éppen abban abban rejlik, hogy a nikotinfüggőséget olyan embereknél alakítja ki, akik előtte nem függtek tőle semmilyen formában, a nikotin pedig önmagában is megnöveli a keringési megbetegedések kockázatát.

De a manórúd még az alternatív dohánytermékekkel összehasonlítva is veszélyesebb szerinte: 

„az Elf Barról nem tudunk igazából semmit. Színes, szagos nikotintermék, de nincsenek ellenőrzött vizsgálataink arról, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen az ízesítő – és az egyéb anyag tartalma. A ráírt – tehát nem bevizsgált – információk szerint van olyan, aminek a nikotindózisa 50–60 cigarettának felel meg. Ez nem kevés! És azt se felejtsük el, hogy ez egy trendi eszköz. Amikor ártalomcsökkentésről vagy dohányzás-leszoktatásról beszélünk, akkor alaptézis, hogy ne legyen új belépő a nikotinfüggők piacán,” – mondta el.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: Elf Bar eszközök. Forrás: Facebook)

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.