Szakértő magyarázta el, miért veszélyes a manórúd

Nem tudjuk, honnan jön, a leszokást segítő eszközök definíciójának pedig alapból nem is felel meg egy nikotin-tartalmú eszköz – mondta el a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke.

2022. június 23., 15:39

Szerző:

Kifejezetten veszélyes lehet a manórúdnak is nevezett Elf Bar használata a fiatalokra, nem azért, mert a dohányzást kiváltó, elektronikus eszközök azok, hanem mert az Elf Bar eleve a nemdohányzó fiatalokat célozza. Legalábbis így véli Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója és a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke HVG.hu-nak adott interjújában.

Az orvos kifejtette, az Elf Bar veszélye éppen abban abban rejlik, hogy a nikotinfüggőséget olyan embereknél alakítja ki, akik előtte nem függtek tőle semmilyen formában, a nikotin pedig önmagában is megnöveli a keringési megbetegedések kockázatát.

De a manórúd még az alternatív dohánytermékekkel összehasonlítva is veszélyesebb szerinte: 

„az Elf Barról nem tudunk igazából semmit. Színes, szagos nikotintermék, de nincsenek ellenőrzött vizsgálataink arról, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen az ízesítő – és az egyéb anyag tartalma. A ráírt – tehát nem bevizsgált – információk szerint van olyan, aminek a nikotindózisa 50–60 cigarettának felel meg. Ez nem kevés! És azt se felejtsük el, hogy ez egy trendi eszköz. Amikor ártalomcsökkentésről vagy dohányzás-leszoktatásról beszélünk, akkor alaptézis, hogy ne legyen új belépő a nikotinfüggők piacán,” – mondta el.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: Elf Bar eszközök. Forrás: Facebook)

2022. június 25., 13:33

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy háziállatunkkal baj történjen. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon halálhoz vezet – figyelmeztet közleményben az Orpheus Állatvédő Egyesület.

2022. június 24., 11:23

Az életminőségünket jelentősen befolyásolja az általános közérzetünk és komfortérzetünk. Amikor nehezebb időszakon megyünk keresztül, gyakrabban keressük a komfortot a mindennapokban, legyen az egy kiadós alvás, egy finom vacsora főzése, vagy egy pihentető habfürdő. Rengeteget dobhat általános hangulatunkon az is, ha minőségi használati tárgyakat alkalmazunk, így a törölköző anyaga is rendkívül meghatározó – sőt ez egészségünk érdekében sem elhanyagolható.

(x)