Magyar emberbe magyar sört, de csapoltat ám, a keservit!

2018. január 16., 16:08

Szerző:

A magyar sörfogyasztási szokásokat vizsgálta a BeerPorn sörmagazin online felmérése, amely a fogyasztás gyakorisága és helye mellett a kisüzemi sörök ismertségét és a legnépszerűbb sörtípusokat is feltérképezte. Az az első ilyen kutatás. 

A 3315 internetes válaszadó legnagyobb része (39 százaléka) hetente egyszer fogyaszt sört, 32 százalékuk hetente többször, százból nyolcan pedig naponta élvezik kedvenc italukat.

A válaszadók kétharmada, hogyha teheti, csapolt sört iszik, csupán 29 százalék választja legszívesebben az üveges, és 4 százalék a dobozos verziót

A felmérés résztvevői az esetek legnagyobb részében (96%) magyar söröket választanak, ha pedig külföldi italra költenek, az leginkább (77%) Csehországból érkezik. Ezek népszerűségét csak a német és a belga (62%, illetve 60%) sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a Nagy-Britanniában készülő (35%), a holland (24%) és az amerikai (19%) sörök jönnek, és olyanok is voltak, akik az osztrák, dán és írországi italokat jelölték meg.

Ő leginkább a székely csapoltat szereti
Fotó: MTI/Veres Nándor

A felmérés kitöltőinek háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy fogyaszt kisüzemi söröket.

Kérdés volt az is, hogy a fogyasztók mennyit szánnak általában egy doboz vagy egy üveg sörre. A kitöltők majdnem harmada jelölte meg a 800 Ft fölötti árkategóriát. 26 százalék 600 és 799 Ft között, 19 százalék 400 és 599 Ft között, 23 százalék 200 és 399 Ft között választ sört magának. A 100 és 199 Ft közötti kategóriát a kitöltők elenyésző hányada választotta, és egyetlen válaszadó sem jelölte a 100 Ft alatti ársávot.

A felmérés résztvevőinek 80 százaléka sörválasztáskor a legfontosabb szempontként a sörfajtát jelölte meg. Csak ezután következett az ár (44%), a felhasznált alapanyagok (41%), a származási ország (32%) és a címke, vagyis a termék arculata.

A válaszadók 69 százaléka az általa leginkább kedvelt sörtípusnak a felső erjesztésű (ale) söröket jelölte meg és csak 56 százalék helyezte az első helyre az alsó erjesztésű (láger) típust.

A várakozásoknak megfelelően az ale sörök közül messze a legnépszerűbbek az india pale ale (IPA) sörök – 80 százalék jelölte meg, mint általa kedvelt típust – de népszerűek a stoutok és a porterek (40%) is. A trappista főzeteket a válaszadók negyede kedveli, ezek mögött a bitter ale, a saison és a barley wine következik.

 

Napjainkban szinte mindenre találni megoldást, hiszen a fejlett technológia lehetővé teszi, hogy a legtöbb ember azzal foglalkozzon, vagy azt csinálja hobbiként, amihez csak kedve van. Az online szerencsejátékozás egy azon hobbik közül, amelyet a legtöbben űznek a világban.

A tökéletes, egészségesen ragyogó bőrt nem egyszerű elérni – és épp emiatt vágyódnak utána annyian. Van néhány alapvető szabály, amit be kell tartanunk, ha mi is ez után áhítozunk, ezek mellett pedig bevethetünk olyan furcsának tűnő módszereket is, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy működnek. Nézzünk is erre néhány konkrét – és egyben meglepő – példát!