Végzetes lehet a kutyákra nézve, ha így etetik őket

Súlyos következményei lehetnek, ha a gazda nem figyel a házi kedvencként tartott kutya táplálására.

2024. szeptember 12., 17:07

Szerző:

Az állattartás nagy felelősséggel jár, és bár magától értetődőnek tűnik, a kutya megfelelő módon történő etetése nem annyira egyszerű – hívta fel a figyelmet az enkutyam.hu.

Bár alapvetően sokféle módon biztosítható egy kutya számára a megfelelő étkezés, és akárcsak az embereknél, a négylábú kedvenceknél is komoly befolyásoló tényező az egyéni ízlés, ám azzal érdemes tisztában lenni, hogy nagy általánosságban véve ami az emberek számára egészségtelen, az a kutya egészségének sem tesz jót.

Még mindig rengeteg túlsúlyos állat szenved a különböző egészségügyi problémáktól, és hízásukat a legtöbb esetben maguk a gazdák idézik elő a túl zsíros táplálással. A cukor mellett a zsír jelenti a legnagyobb veszélyt, ugyanis a magas zsírtartalmú ételek nemcsak hízáshoz vezetnek (ami korántsem veszélytelen, hiszen számos egészségügyi problémát idéz elő), hanem akár egy komoly betegség kiváltója is lehet, ami életveszélybe sodorhatja a házi kedvencet.

A kutya emésztése ezen múlik

A túl zsíros, a kutya igényeinek nem megfelelő táplálék adott esetben akár hasnyálmirigy-gyulladást is kiválthat. Mivel a hormontermeléstől kezdve a vércukorszint szabályozásán át a fehérje lebontásában szerepet játszó enzimek előállításáig sok minden a hasnyálmirigyhez kapcsolódik, egy súlyos gyulladás kialakulása esetén veszélybe kerülhet az állat élete is.

Az állatorvosok szerint nem szabad sem rendszeresen, sem egyszerre túl nagy mennyiségű, zsíros ételt adni a kutyának, ez ugyanis megterheli a hasnyálmirigyet, amire gyulladással reagál. Bár sok kutya hajlamos a kéregetésre, az egyik legnagyobb veszély éppen abban rejlik, ha a gazda vagy a vendégek átgondolatlanul, megsajnálva az egyébként nagy valószínűséggel cseppet sem éhező állatot, olyan ételekből adnak neki, amelyek egyáltalán nem neki valók.

A hasnyálmirigy-gyulladás komoly és gyors kezelést igényel, így fontos, hogy a gazda mielőbb észrevegye, ha az állat nincs jól. Árulkodó lehet, ha a kutya lázas, levert, kedvetlen, a has érintése egyértelműen fájdalmas számára, esetleg hasmenés vagy hányás alakul ki nála. A kiszáradás is veszélyezteti, így a lehető leghamarabb állatorvoshoz kell fordulni.

Azt is érdemes tudni, hogy az akut gyulladás mellett krónikus formában is jelentkezhet a betegség: ilyenkor a széklet sárgásbarnává válik, a kutyát falási rohamok gyötrik, és a megszokottnál jóval több vizet fogyaszt. Bármelyik formában alakul is ki a hasnyálmirigy-gyulladás, mindenképpen orvosi segítséget igényel. A megelőzésben kulcsszerepet játszik a zsíros táplálékok elkerülése, erre minden gazdának érdemes figyelnie.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.