Kutyáról emberre terjedő, fekélyeket, májbetegséget okozó fertőzés terjed Európában

Új, kutyáról emberre terjedő fertőzés jelent meg Európában. Ha nem kezelik, a kór halálos lehet, ezért súlyos egészségügyi kockázattal jár. 

2024. július 29., 16:10

Szerző:

Európában egyre több trópusi betegség kering a globális felmelegedés következtében. A legújabb veszély a leishmaniasis, mely trópusi betegség kutyáról vándorolhat át az emberre, és amelyet ha nem kezelnek, akár halálos is lehet – számol be róla a Dívány az Index cikke alapján. A fertőzés a kedvelt üdülőcélpontokn tombol, a turisták segíthetik az európai elterjedést.

A lepkeszúnyog terjeszti a legújabb veszélyes kórt, ami kutyáról vándorolhat át az emberre

A lepkeszúnyog terjeszti a kórt, melynek legnagyobb százalékban a gyerekek és az immunhiányos felnőttek lehetnek az áldozatai. 

Az elmúlt évtizedekben Európában egyre több trópusi betegség ütötte fel a fejét, például a dengue-láz vagy a malária. Az éghajlatnak ebben domináns szerepe van, a meleg, páradús levegő kedvez a kórokozókat terjesztő rovarok, szúnyogok, legyek szaporodásának. A legújabb veszély a leishmaniasis, a globális felmelegedés miatt terjedő trópusi betegségek egyike, ami szerepel az Egészségügyi Világszervezet által vezetett „elhanyagolt trópusi betegségek” listáján.

A bőrt és a nyálkahártyát érintő kórban évente 1-1,5 millióan, a zsigeri elváltozásokat okozóban pedig félmillióan betegednek meg. A fertőzöttek száma 12 millióra becsülhető, és veszélyeztetett régiónak számít az egész földközi-tengeri térség.

Súlyos tüneteket okoz a leishmaniasis

Legalább 30 leishmaniafajta van, ezek közül 18 vezethet emberi megbetegedésekhez, amik száj- és orrnyálkahártya-fekélyeket okozhatnak. A mediterrán területeken elsősorban a lepkeszúnyogok terjesztik a leishmania azon fajtáját, amiben

a nyirokcsomó, a lép, a máj, a csontvelő elváltozásai figyelhetők meg.

A lepkeszúnyogok kisebbek és szőrösebbek, mint a szúnyogok, szárnyuk pedig V alakban pihen, ha nem repülnek.

 (Fotó:  Fritz Geller-Grimm/Wikipédia)

A szimptómák közé tartoznak a bőr sebei, fekélyei is, és ezek kezelés nélkül maradandó sebekké is válhatnak. A kór a májat és a lépet is tönkreteheti, okozhat lázat, fogyást és vérszegénységet vagy akár halált is.

Ellentétben más trópusi fertőzésekkel, ez az állatokról vándorol át az emberekre a dél-európai országokban, és fő hordozói a kutyák lehetnek!

Kedvelt turista célpontokon terjed a fertőzés

Az elmúlt években megjelent és gyorsan terjedt Portugáliában, Észak-Olaszországban, Görögországban és egyes balkáni országokban is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint nagy baj, hogy nem kötelező jelenteni a leishmaniasis eseteit minden olyan országban, ahol felüti fejét a megbetegedés, és csak kevés ország figyeli vagy szabályozza az állatok vagy emberek fertőzéseit. Az európai kormányok felkészültségének hiánya és nem a megelőzésre törekvő viselkedése sajnos segíti a betegség terjedését.

Sajnos a sok utazgatás tovább ront a helyzeten, sőt az is felmerült, hogy a menekültek Európába érkezése is elősegítheti új leishmaniafajok betelepülését. Ezek az új típusok jelen vannak már Görögországban és Cipruson is, de egyelőre csak szórványosan.

A legnagyobb kockázatot valójában az jelenti, hogy turisták milliói mozognak északról a Földközi-tenger partjára, ahol rengeteg fertőzött kutya él, de az esetszámok emelkedésében szerepet játszhat az immunhiányos emberek számának növekedése is. A szervátültetésen átesettek és az immunszuppresszív kezelésben részesülők legyengült szervezete növeli a betegség kialakulására való hajlamot. Így például leishmaniasisjárvány tört ki Svédországban az immunszuppresszív kezelés alatt álló, a Földközi-tenger partvidékét meglátogató betegek körében.

 

A globális felmelegedés is hozzájárul a fertőzés terjedéséhez

Az esetszámok növekedése szoros kapcsolatban áll a globális felmelegedéssel, elég a levegő hőmérsékletének átlagos egyfokos emelkedése, és máris megszaporodnak a fertőzések. A lepkeszúnyogok ugyanis szeretik a meleget, populációik besűrűsödnek, és a csípésükben lévő parazita jól tud fejlődni. A hosszabb nyár persze még inkább kedvez a kockázatoknak.

A mindenhol megjelenő felmelegedés miatt szinte már nincs olyan tájegység, ami ne lenne érintett, a kór megjelent az Ibériai-félszigeten, Észak-Olaszországban és a Balkánon, de elérte Németországot is.

Nagy baj, hogy a parazita egyre rezisztensebb a gyógyszeres kezelésekkel szemben, és bár Európában már megpróbálkoztak a kutyák kezelésével, de ez nem mindig sikeres. És ha a gyengébb paraziták érintkezésbe kerülnek a korábban kezelést kapott állattal vagy emberrel, még ellenállóbbak és erősebbek lesznek.

(Kiemelt képünk: Egészségügyi dolgozók Dzsindires falvaiban a leishmaniasis  elleni küzdelem érdekében növényvédőszeres permetezést végeznek, ahol a betegséget terjesztő szúnyog aktív. Fotó: Rami Alsayed / NurPhoto / NurPhoto via AFP)